Μια ωραία εκδρομή ανοίγει πάντα την όρεξη για φαγητό. Οι δύο αυτοί προορισμοί, το σπήλαιο και το Περέκ, συνδυάζονται τέλεια, γιατί το Περέκ είναι ένα μοναδικό κέντρο γευσιγνωσίας.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ
144 χλμ από Κατερίνη, με παράκαμψη της Θεσσαλονίκης (από τον περιφερειακό) και κατεύθυνση για Μουδανιά.
Διόδια: Αιγινίου 2,20 Μαλγάρων 1,20 και περιφερειακού Θεσσαλονίκης 0,50.
Μέχρι τον κόμβο Νέας Καλλικράτειας αυτοκινητόδρομος μονής και ταχείας κυκλοφορίας.
Από εκεί, έξοδος στον επαρχιακό για Νέα Σύλατα – Ελαιοχώρια – Πετράλωνα.
Το πάρκινγκ του σπηλαίου είναι στην άκρη αφού διασχίσεις το χωριό. Υπάρχει και κυλικείο.
Εκεί έχει λεωφορειάκι μέχρι την είσοδο του σπηλαίου (απόσταση 400 μέτρα – μπορείς και με τα πόδια).
Δίπλα από την είσοδο το εκδοτήριο εισιτηρίων (5 ευρώ ) που ισχύει και για το μουσείο (κοντά, στα 150 μ.) και κυλικείο με καθίσματα αναμονής.
Θερμοκρασία σπηλαίου 17 βαθμοί σταθερά όλο τον χρόνο και έντονη υγρασία..
Εάν είναι καλοκαίρι με μεγάλη εξωτερική θερμοκρασία, π.χ. πάνω από 30 βαθμούς, καλό είναι να πάρεις να φορέσεις κάτι ζεστό μέσα στο σπήλαιο, όχι μόνο για την χαμηλή του θερμοκρασία, αλλά και για την υγρασία.
Σχετική υγρασία.
Ξεναγός, στα ελληνικά και προαιρετικά στα αγγλικά.
Η ξενάγηση γίνεται ομαδικά.
Αναπαράσταση της ζωής των αρχανθρώπων.
Συνολική διαδρομή 1.000 μέτρα σε επίπεδα, και σκαλοπάτια, σε έναν σχετικά στενό διάδρομο. Δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση.
Το σπήλαιο παρουσιάζει σημαντικό ανθρωπολογικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον με το σημαντικό εύρημα –μοναδικό στην Ελλάδα– το κρανίο πρωτόγονου ανθρώπου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έζησε πριν από 200.000 χρόνια και αποτελεί την αρχαιότερη μαρτυρία για την παρουσία του ανθρώπου στην Ελλάδα. Βρέθηκαν επίσης απολιθωμένα οστά από την πανίδα της περιοχής, που περιλάμβανε αρκούδες των σπηλαίων, ύαινες, λιοντάρια, πάνθηρες, ρινόκερους, ελάφια και λιποειδή. Τα οστά, μαζί με ένα πλήθος από λίθινα και οστέινα εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο πρωτόγονος κάτοικος του σπηλαίου, εκτίθενται στο παλαιοντολογικό μουσείο που βρίσκεται μόλις λίγα βήματα από την είσοδο του σπηλαίου.
Ώρες λειτουργίας: Τηλ. 23730733655
Εισιτήριο (ενιαίο και για το σπήλαιο και για το μουσείο), 8 ευρώ. Φοιτητές-παιδιά δωρεάν. Άνω των 65, μισό 4 ευρώ.
Περίπου 20 λεπτά.
Μεγάλα ομοιώματα ζώων (ρινόκερος, καμηλοπάρδαλη, αρκούδα κ.α.).
ΠΕΡΕΚ
Από το σπήλαιο απέχει μόνον 6 χλμ. μετά το χωριό Μονοπήγαδο.
Πολυχώρος, με πετρόχτιστες κατασκευές, όμορφο περιβάλλον με μικρούς καταρράκτες, βραχόκηπους, παιδική χαρά, εστιατόριο, καφέ, εργαστήριο και πρατήριο παραδοσιακών προϊόντων. Πολύ ωραία θέα την Χαλκιδική, τον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Όλυμπο εάν είναι καθαρός ο καιρός. Σερβίρει και μέσα και έξω από το εστιατόριο.
Εάν πας Σαββατοκύριακο έχει πολύ κόσμο, κυρίως από Θεσσαλονίκη. Καλύτερα μεσεβδόμαδα.
Διευθύντρια και ιδιοκτήτρια η κ. Μαίρη Μουρατίδου, με γονείς πρόσφυγες από την Κερασούντα του Πόντου.
Η μονάδα ξεκίνησε το 1999 με μια ομάδα γυναικών..
Επιλέχτηκε ο τόπος που έχει καλό κλίμα και αγνά υλικά για πρώτες ύλες.
Από αυτή την επιχείρηση ζουν 32 οικογένειες από το διπλανό χωριό, το Μονοπήγαδο, από όπου προέχονται όλα τα υλικά. Οι χωριανοί διατήρησαν και αύξησαν τα ζώα τους και τα προϊόντα τους. Οι κάτοικοι του, οι περισσότεροι συνταξιούχοι του ΟΓΑ παίρνουν 350 € σύνταξη και την συμπληρώνουν πουλώντας στο Περέκ τα φρέσκα αυγά που δίνουν οι κότες τους.
«Έχουμε δικά μας κρέατα, δικά μας αυγά, δικά μας τυριά, δικό μας ψωμί» λέει με καμάρι η κ. Μουρατίδου. Παράγουμε ποντιακά ζυμαρικά με προζύμι, όπως ψωμί, πίτες, τραχανά, γιοφκά και υβριστό». Επίσης παράγουν σε δικά τους αμπέλια και εμφιαλώνουν και το δικό τους κρασί, τη «Δωροθέα», ένα ξηρό κρασί, από ποικιλία Καλαμπάκι και Syrah.
Τα πιο δημοφιλή στο μενού είναι η πίτα Περέκ με κασέρι, ντομάτα και μανιτάρια, η πίτα με άγρια ανάμικτα χόρτα και τυρί, σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα και γιαούρτι, φωλιά σκορδάτης μελιτζάνας στα κάρβουνα, φούστουρο (ομελέτα) με χωριάτικο λουκάνικο, μανιτάρια και πιπεριές, πράσινη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά (μαρούλι, ροκά, σπανάκι, άνηθος, φρέσκο κρεμμυδάκι, κεφαλογραβιέρα, άνθη καλέντουλας), σαγανάκι από ποικιλία φρέσκων μανιταριών (φρέσκα μανιτάρια με βότανα και κατσικίσιο τυρί), κοτόπουλο φιλέτο μπούτι σε ξυλόφουρνο με φρέσκα μανιτάρια και κους, και για επιδόρπιο, εκτός από τα χειροποίητα γλυκά κουταλιού, καρυδόπιτα με σπιτικό παγωτό.
Επιστροφή, είτε πίσω από τον ίδιο δρόμο, είτε μέσω των χωριών Άγιος Αντώνιος και Σουρωτή.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης