Στις μονοήμερες εκδρομές δεν χρειάζεσαι ξενοδοχείο, γιατί την ίδια μέρα είσαι πάλι πίσω στο σπίτι σου.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Η Βέροια είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βέρμιου όρους. Οφείλει την ονομασία της στην κόρη του αρχαίου βασιλιά Βέρη. Ήταν μία απ’ τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Τα σωζόμενα τείχη της αρχαίας πόλης, οι βυζαντινές εκκλησίες, το λουτρό του «Αλατά», η εβραϊκή συνοικία, το πάρκο της ελιάς, ο μακεδονικός τάφος, καθώς και το τριώροφο πολιτιστικό μέγαρο «Χώρος Τεχνών» είναι μερικά από τα αξιοθέατα της.
Τα πολύ ενδιαφέρον μουσεία της (αρχαιολογικό, βυζαντινό, νεότερης ιστορίας και τέχνης) έχει σπάνια εκθέματα της αρχαίας και νεότερης ιστορίας.
Απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, εύκολη πρόσβαση μέσω Εγνατίας Οδού και του εύφορου κάμπου με τα περιβόλια ροδάκινων και μήλων.
Στο μέσο της διαδρομής ο ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) Πλάτανου για καφέ κλπ.
Μέσα στην πόλη έχει πάνω από 100 τρεχούμενες βρύσες και πολλές βυζαντινές εκκλησίες – δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός της “Η μικρή Ιερουσαλήμ”.
Συνδυάζει παλιά αρχοντικά, δρόμους με καλντερίμια με σύγχρονα κτίρια και δρόμους. Μια ολόκληρη συνοικία, η Μπαρμπούτα, δίπλα στο γραφικό ποταμάκι, ήταν παλιά εβραϊκή και διατηρεί πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια και στενά σοκάκια.
Η αγορά της Βέροιας έχει πεζοδρομηθεί, πολλά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες έχουν αναπαλαιωθεί και φωταγωγηθεί, δίνοντας το βράδυ μια μαγευτική όψη στην πόλη.
Η Βέροια αποτέλεσε μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις που επισκέφτηκε και κήρυξε το ευαγγέλιο ο Απόστολος Παύλος το 52μ.Χ. Όπως λέει στη Βίβλο, στο βιβλίο Πράξεις των Αποστόλων, δέχτηκε κάλεσμα να έλθει στην Μακεδονία, και επισκέφτηκε κατά σειρά τις πόλεις Καβάλα, Φιλίππους, Αμφίπολη, Απολλωνία, Θεσσαλονίκη και Βέροια, για να πάρει στη συνέχεια το πλοίο από την περιοχής μας, από την μακεδονική πόλη Μεθώνη (ή την Πύδνα) και να κατέβει στην Αθήνα και Κόρινθο.
Ένας ακόμα λόγος που δείχνει ότι η περιοχή των Σκοπίων δεν ήταν ούτε τότε Μακεδονία – αν ήταν, θα την επισκέπτονταν ο Απ. Παύλος.
Η τοποθεσία Βήμα του Αποστόλου Παύλου κοντά στο κέντρο της Βέροια αποτελεί παγκόσμιο προσκύνημα του Χριστιανισμού. Ολόκληρο τον μήνα Ιούνιο πραγματοποιούνται στην πόλη ετήσιες λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αποστόλου Παύλου, γνωστές με τον τίτλο «Παύλεια», με αποκορύφωμα τον υπαίθριο διορθόδοξο εσπερινό το βράδυ της 29ης Ιουνίου.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η πλατεία Ωρολογίου ή Ρακτιβάν. Είναι η πιο χαρακτηριστική πλατεία της πόλης, που ξεχωρίζει με το διώροφο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου. Οφείλει το όνομά της στον πύργο με το ρολόι που φιλοξενούσε – ο οποίος δεν σώζεται σήμερα – καθώς και στον κορυφαίο Βεροιώτη, νομομαθή και πολιτικό, Κωνσταντίνο Δ. Ρακτιβάν (1865-1935), πρώτο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προτομή του οποίου φρουρεί την είσοδο του Δικαστηρίου.
Πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται ο εντυπωσιακός πύργος από την οχύρωση της πόλης και λίγο βορειότερα, ακολουθώντας το μονοπάτι «της βασίλισσας Βεργίνας» μπορείτε να καταλήξετε στη γραφική συνοικία της Μπαρμπούτας.
Μπαρμπούτα. Συνοικία με όμορφα παραδοσιακά σπίτια. Εδώ είναι και το παλιό πέτρινο κτίριο της Εβραϊκής Συναγωγής – μιας από τις ελάχιστες στην Ελλάδα (με εισιτήριο εισόδου όταν είναι ανοιχτή, δυστυχώς δεν είναι πάντα ανοιχτή), στη σκιά ενός ρωμαϊκού θεάτρου. Πιθανό εδώ να κήρυξε ο Απ. Παύλος. Υπάρχει πάρκινγκ. Κοντά και το ποταμάκι Τριπόταμος με το γραφικό του γεφυράκι, αξίζει μια βόλτα μέχρι εκεί μέσα στο πράσινο.
Το Πάρκο Εληάς
Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και δίκαια χαρακτηρίζεται ως το μπαλκόνι της Βέροιας. Απολαύστε τον καφέ ή το γεύμα σας στο αναψυκτήριο-εστιατόριο αγναντεύοντας την πανοραμική θέα του κάμπου της Ημαθίας.
Εδώ έχει ορισμένα εξαιρετικά νεοκλασικά κτήρια που λειτουργούν σήμερα ως καφέ καθώς και η προτομή του λόγιου Βεροιώτη Δημητρίου Εμμ. Βικέλα (1835-1908), πρώτου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Κατά μήκος της οδού Ανοίξεως, πλάι στο Πάρκο Εληάς, εκτείνεται το κατάφυτο Πάρκο Αγίων Αναργύρων, που προσφέρεται επίσης για έναν περίπατο στην καρδιά της πόλης
Το Άλσος Παπάγου αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου κοντά στην πόλη, μια ωραία απόδραση στη φύση. Πλούσιος δενδροφυτεμένος χώρος. Λειτουργεί αναψυκτήριο-ταβέρνα. Υπάρχει και υπαίθριο θέατρο, όπου δίδονται παραστάσεις, τους θερινούς μήνες
Άλλα αξιοθέατα: Άγιος Νικόλαος (στην Μπαρμπούτα), Τουσκί Χαμάμ, κτίριο Ολγάνου,
Τέλος, μη φύγεις από τη Βέροια εάν δεν δοκιμάσεις το περίφημο ραβανί της. Θα το βρεις σε όλα τα ζαχαροπλαστεία – και στον Χοχλιούρο, πίσω από την εκκλησία Αγ. Αντωνίου, στην άκρη απ’ το μικρό παρκάκι.