Του Γιάννη Β. Ευσταθιάδη
Πρ, Σχολικού Συμβούλου Α/θμιας Εκπ/σης
Όπως για τον ελληνισμό του Πόντου η 19η Μαϊου είναι η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας τους από τους Κεμαλιστές της Τουρκίας, για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, αντίστοιχα, ίδια ημέρα μνήμης είναι η 14η Σεπτεμβρίου. Συμβολικά πρόκειται για τη μέρα της φωτιάς, της σφαγής και της γενικής “καταστοφής” της Σμύρνης. Αλήθεια, γιατί ο ξερριζωμός των Μικρασιατών από τις πανάρχαιες πατρογονικές τους εστίες πέρασε στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας ως “Μικρασιατική καταστροφή”; Μόνο καταστροφές έγιναν το 1922. Και τι είδους καταστροφές ήσαν; Πέρασε κανένας τυφώνας τύπου Αμερικής – είναι και της επικαιρότητας – και κατέστρεψε τα πάντα; Έγινε κανένας σεισμός; Τίποτε πλημμύρες; Είχαν οι άνθρωποι αναδουλειές; Αν ναι, τότε μήπως εξ΄αυτού του λόγου προκλήθηκε και όλος εκείνος o “συνωστισμός”, που μας είπαν και δεν το ξέραμε; Λοιπόν, καθαρές κουβέντες: Γενοκτονία έγινε στον Πόντο, γενοκτονία έγινε και στην Καππαδοκία, γενοκτονία έγινε στην Αν. Θράκη, γενοκτονία έγινε και στη Μ. Ασία.
Γιατί και μια γυναίκα έγκυο να ξεκοιλιάσεις πράξη γενοκτονίας διαπράττεις και όλη η ιστορία του μεγάλου ξερριζωμού των Ελλήνων της Μ.Ασίας, γενικώς, το ’22 και ’23, βρίθει από τέτοια και άλλα ειδεχθή εγκλήματα. Έγραψε ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός, ταξιδιωτικός συγγραφέας και πράκτορας Λώρενς Ντάρελ (1912-1990): ” Για τον σύγχρονο ελληνισμό η Ανατολή έχει γίνει μια μνήμη, που την αγγίζει κάθε τόσο, όπως ο άνθρωπος που αγγίζει με τα δάκτυλά του μια πληγή”. Στο βιβλίο μου με τίτλο “Στη σκιά της λησμονιάς” γράφω κι εγώ ο ταπεινός ότι “..τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν και παραμένουν στην ιστορία. Δε σβήνουν, δεν ξεχνιούνται, δεν αμφισβητούνται και, πολύ περισσότερο, δεν παραποιούνται μηδέ συγκαλύπτονται..”.
Αυτή είναι η αλήθεια, Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και ως εκ τούτου εξαγριώνουν όλους εμάς της προσφυγικής καταγωγής και όχι μόνο. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, με έδρα την Κατερίνη, στη μνήμη εκείνων των θυμάτων, όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος πραγματοποίησε, σε συνεργασία και με άλλους πολιτιστικούς φορείς, τετραήμερο εκδηλώσεων (14-!7 Σεπτ..) με ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας, καταθέσεις στεφανιών κ.ά.
Προσκεκλημένος, είχα τη δυνατότητα και τη χαρά να συμμετάσχω στην εναρκτήρια εκδήλωση. Ζήτησα, και τον ευχαριστώ, από τον εκλεκτό φίλο πρόεδρο του συλλόγου κ. Τάσο Μπογιατζή και παρουσιάζω την παρακάτω φωτογραφία. Πρόκειται για Τούρκο στρατιώτη της εποχής.
Θα πείτε ότι ψαρεύει. Ναι, μόνο που αντί για ψάρια “ψαρεύει” μ’ένα χοντρό σύρμα πτώματα στο λιμάνι της Σμύρνης, για να τα βεβηλώσει στη συνέχεια, ψάχνοντας και λεηλατώντας καθετί πολύτιμο από δακτυλίδια έως χρυσά δόντια. Εικόνα με χίλιες λέξεις, που λένε. Το λες αυτό συνωστισμό; Θα μας κάψει ο Θεός!
*Του Γιάννη Β. Ευσταθιάδη
Πρ, Σχολικού Συμβούλου Α/θμιας Εκπ/σης