Ο παγετώνας «Thwaites» που βρίσκεται στη Δυτική Ανταρκτική και έχει το μέγεθος της Φλόριντα, απέκτησε τον όρο αυτό, επειδή το λιώσιμό του θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφική αύξηση του επιπέδου της θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, με τη νέα αυτή έρευνα ο παγετώνας αυτός λιώνει με απροσδόκητα υψηλούς ρυθμούς, σύμφωνα με το CNNi.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, βασικό μέρος που συγκρατεί την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας είναι ένα κομμάτι πάγου το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια του ωκεανού. Το κομμάτι αυτό, λειτουργεί σαν φελλός, συγκρατώντας τον παγετώνα και παρέχοντας μια σημαντική άμυνα ενάντια στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Antarctica’s “Doomsday Glacier” – nicknamed because its collapse could drive catastrophic sea level rise – is melting rapidly in unexpected ways, according to new research. https://t.co/5RtAEyQ3fy
— CNN (@CNN) February 15, 2023
Ωστόσο, η θέρμανση των ωκεανών κάνει εξαιρετικά ευάλωτο αυτό το κομμάτι πάγου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες, ενώ ο ρυθμός τήξης κάτω από την επιφάνεια του παγετώνα είναι πιο αργός από ό,τι εκτιμούσαν οι ειδικοί, οι βαθιές ρωγμές και οι σχηματισμοί που παίρνουν τη μορφή «σκάλας» στο κομμάτι του πάγου που συγκρατεί τον παγετώνα στη «θέση του» λιώνουν πολύ πιο γρήγορα.
Έτσι, με την κλιματική κρίση να επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς, η τύχη του «Παγετώνα της Αποκάλυψης» μοιάζει να την ακολουθεί.
Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο δισεκατομμύρια τόνοι πάγου λιώνουν στον ωκεανό, συμβάλλοντας περίπου στο 4% της ετήσιας αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Ιδιαίτερα γρήγορη τήξη παρατηρείται στο σημείο, όπου ο παγετώνας συναντά τον πυθμένα της θάλασσας, ο οποίος έχει υποχωρήσει σχεδόν 14 χιλιόμετρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, εκθέτοντας ένα μεγάλο κομμάτι πάγου σε σχετικά ζεστό νερό του ωκεανού.
Ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη;
Σύμφωνα με τις έρευνες, η πλήρης κατάρρευση του εν λόγω παγετώνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας περισσότερο 70 εκατοστά, κάτι που θα ήταν αρκετό για να καταστρέψει τις παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ο «Thwaites», όμως, λειτουργεί επίσης σαν ένα φυσικό φράγμα στη Δυτική Ανταρκτική, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε τελικά να ανέβει περίπου 3.048 μέτρα πόδια εάν κατέρρεε.
Υπό φυσιολογικές, για το κλίμα, συνθήκες θα χρειαζόταν εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια να αποκολληθεί το κομμάτι πάγου που συγκρατεί τον παγετώνα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα προκαλώντας μια υποχώρηση, τόσο ασταθής, όσο και δυνητικά μη αναστρέψιμη.