Από τη μια λαχταράμε την παλιά παραδοσιακή κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς, κι απ’ την άλλη δοκιμάζουμε νέες περίεργες και ξενόφερτες γεύσεις.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Κλασικό παράδειγμα ο Παρασκευάς . Όλο το χρόνο είναι μαγειρείο, δηλαδή μαγειρεύει τα γνωστά μας χορταστικά σουτζουκάκια σμυρναίικα, φασόλια γίγαντες φούρνου, γεμιστά, ιμάμ μπαϊλντί, μελιτζάνες παπουτσάκια, φασολάκια, κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο, μουσακά, παστίτσιο κλπ. Κι όποτε έχει γιορτή το γυρνάει και γίνεται μοντέρνα ταβέρνα και εδεσματοπωλείο. Όπως π.χ. τώρα, παραμονή Χριστουγέννων και παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Τον καιρό που το είχε παλιά ο παππούς Παρασκευάς ο κόσμος πήγαινε εκεί να φάει για να χορτάσει. Μέσα στην κουζίνα είχε περισσότερες κατσαρόλες παρά ταψιά και σούβλες. Δούλευε πολύ το κουτάλι και οι μερίδες ήταν τεράστιες. Από τότε όμως που ανέλαβε ο γιος ο Μιχάλης και τα εγγόνια, διατήρησαν μεν τις μεγάλες μερίδες, αλλά πρόσθεσαν ένα σωρό νέες περίεργες γεύσεις, όπως, για παράδειγμα:
Κόκορας κρασάτος, κουνέλι στιφάδο, μοσχαράκι Μπουργκινιόν, μοσχαράκι στρογγανοφ, χοιρινή πορκέτα, χοιρινό καρέ, χοιρινό πρασοσελινο, μπούτια γαλοπούλας στη γάστρα, πατάτες σουφλέ, πατάτες Ογκραντέν, γλυκοπατάτα κοκκινιστή, γεμιστό ρολό χοιρινό, γεμιστό ρολό κιμά, γεμιστό ρολό γαλοπούλας, λαχανοντολμάδες, σαρμαδακια, αρνάκι σούβλας, γουρουνάκι σούβλας, κοτόπουλο σούβλας, χοιρινή πανσέτα, κοκορέτσι, χοιρινό κεμπάπ, σπαλομπριζόλα κ.α.
Το κακό είναι ότι όλοι αυτοί οι γευστικοί πειρασμοί σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις όλα, οπότε, βάλε κι από αυτό, βάλε κι από το άλλο, αντί για μια ή δύο μερίδες στο τέλος έχεις παραγγείλει για 20 άτομα!
Το παραδοσιακό αυτό μαγειρείο είναι στο κέντρο της Κατερίνης, Ζαλόγγου 36, κοντά στα παλιά δικαστήρια (τώρα Euromedica).
Προσοχή, τις γιορτές επειδή γίνεται χαμός, καλύτερα να δώσετε έγκαιρα την παραγγελία σας. Τηλ. 2351024177
Κι όταν θα πάτε να παραλάβετε, αξίζει τον κόπο να θαυμάσετέ δεξιά από την είσοδο κάτι μοναδικό, μουσειακό, πού έχει εκλείψει: το παλιό όμορφο τζουκμποξ με τα παλιά τραγούδια (με Αγγελόπουλο, Καζαντζίδη, Γιώτα Λύδια κλπ.) και το μεγάλο τεφτέρι, όπου με το μολύβι ο παππούς Παρασκευάς έγραφε τα βερεσέδια και αυτά που έτρωγαν τότε ο κόσμος.