ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ – ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Προβληματισμός και ανησυχία από τους παραγωγούς της Πιερίας
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Έτοιμοι για αγώνα δηλώνουν οι παραγωγοί οι οποίοι εκθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθείται από την Κυβέρνηση για τον κλάδο. Όπως είπαν στο «Ο.Β» παραγωγοί, όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο για την ποιότητα των προϊόντων και τις πολύ καλές τιμές. Μια σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον βιοπορισμό των παραγωγών. Όπως επισημαίνουν δεν επιθυμούν αντιπαραθέσεις αλλά ούτε και κινητοποιήσεις, όμως μερικές φορές είναι μονόδρομος καθώς δεν υπάρχουν επιλογές. «Είναι ένα νομοσχέδιο που βλάπτει παραγωγούς, εργαζόμενους στις λαϊκές και καταναλωτές», υπογραμμίζουν. Στην Ελλάδα οι άδειες παραγωγών ήταν 150 χιλιάδες προ κρίσης. Προστέθηκαν άλλες 50 χιλιάδες την τελευταία πενταετία φτάνοντας τις 200 χιλιάδες οι άδειες.
«Οι λαϊκές αγορές δημιουργήθηκαν με στόχο, τον βιοπορισμό των παραγωγών, την εύκολη πρόσβαση των παραγωγών με τους καταναλωτές, έτσι ώστε να παίρνουν φρέσκα και φθηνά προϊόντα και παράλληλα να υπάρχει και ένα φρένο στις τιμές»
«Ζήτημα να αντέξουν 30»
Έντονος και έκδηλος ο προβληματισμός των παραγωγών στην λαϊκή αγορά της Τετάρτης στην Κατερίνη. Χωρίς μαύρες σημαίες όπως έχουν βάλει σε πάγκους παραγωγοί λαϊκών αγορών όμορων νομών, εξυπηρετούσαν του καταναλωτές τηρώντας τα μέτρα προστασίας και ανησυχώντας για το μέλλον τους και την επιβίωση τους. Στην Πιερία, υπάρχουν 300 άδειες παραγωγών και όπως εκτιμάται εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο «ζήτημα να αντέξουν οι 30».
«Στον κάλαθο των αχρήστων»
«Κανονικά το νομοσχέδιο θα έπρεπε όλο να πάει στον κάλαθο των αχρήστων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Πιερίας Νίκος Παπανικολάου, προσθέτοντας πως στο νομοσχέδιο υπάρχουν τουλάχιστον 10 σοβαρά σημεία στα οποία διαφωνούν. «Οι λαϊκές αγορές δημιουργήθηκαν με στόχο, τον βιοπορισμό των παραγωγών, την εύκολη πρόσβαση των παραγωγών με τους καταναλωτές, έτσι ώστε να παίρνουν φρέσκα και φθηνά προϊόντα και παράλληλα να υπάρχει και ένα φρένο στις τιμές», υπογραμμίζει ο κ. Παπανικολάου. Όπως αναφέρει, η Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, δεν είναι αρνητική επιλογή όταν όμως δεν θίγονται κοινωνικές ομάδες. «Εδώ δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΣΔΙΤ εμείς είμαστε εκτεθειμένοι σε δρόμους σε πεζοδρόμια, σε δημόσια περιουσία. Αυτό θα το κάνουμε δώρο σε κάποιον ιδιώτη;», τόνισε ο πρόεδρος των παραγωγών.
«Εκ των πραγμάτων επειδή το 80% με 90% των παραγωγών στην Πιερία χρωστάμε, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Από τα 300 μέλη στο νομό, ζήτημα να μπορέσουν να σταθούν οι 30»
Τα σημεία που διαφωνούν οι παραγωγοί
Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, τη διαχείριση των λαϊκών αγορών αναλαμβάνουν ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με απελευθέρωση του ημερήσιου τέλους και αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών.
Επιτρέπεται νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, καταργώντας έτσι, την η έννοια της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών, ενώ ορίζει πλειστηριασμό των θέσεων κάθε 3 χρόνια. Επιπλέον, καταργούνται οι επιτροπές λαϊκών αγορών, εξαιρούνται οι εκπρόσωποι των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.
«Η επομένη μέρα θα μας βρει να έχουμε κάποιον, οποιοδήποτε, από τον οποίο θα εξαρτόμαστε , για να πάμε ένα μεροκάματο στα σπίτια μας. Εκ των πραγμάτων επειδή το 80% με 90% των παραγωγών στην Πιερία χρωστάμε, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Από τα 300 μέλη στο νομό, ζήτημα να μπορέσουν να σταθούν οι 30», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου .
Δυναμικές κινητοποιήσεις
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, έχει προαναγγείλει απεργίες και κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα, στις οποίες θα συμμετέχουν και οι παραγωγοί της Πιερίας.