Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
Κατερίνη – Πιερία: Τρέχουσες Συνθήκες και Πρόγνωση
Ολύμπιο Βήμα
No #1 ραδιόφωνο της Κατερίνης!
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Τουρισμός
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Τουρισμός
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα
No Result
View All Result
Θετικό Φροντιστήριο
Hondos Center

Ολύμπιο Βήμα » Άρθρα - Απόψεις » Σκέψεις για την ευρύτητα του ελληνικού πνεύματος

Σκέψεις για την ευρύτητα του ελληνικού πνεύματος

Χαράλαμπος ΠαπαδόπουλοςΑπόΧαράλαμπος Παπαδόπουλος
28 Αυγούστου, 2023
Σκέψεις για την ευρύτητα του ελληνικού πνεύματος
ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Spiroulina 300x250
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος

ADVERTISEMENT
Ακούστε το

Ένας διάσημος Ρουμάνος γέροντας ήταν ο π. Κλεόπας Ηλίε. Ήταν τόσο άγιος που ο μεγάλος άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης έλεγε ότι επιθυμούσε να πάει στην Ρουμανία να τον γνωρίσει. Πριν χρόνια είχα διαβάσει ένα βιβλίο με τις διδαχές του και μου έκανε εντύπωση ότι συμβούλευε οι γονείς να επιλέγουν ποιόν ή ποιάν θα παντρευτεί το παιδί τους και να μην ρωτάνε καθόλου το παιδί τους αν συμφωνεί και ότι απλώς το παιδί πρέπει τυφλά να υπακούσει στην γνώμη των γονιών του. Τότε το είχα δείξει σ’ έναν Εξομολόγο ο οποίος ήταν καλός αλλά ήταν της γνώμης κουτσοί – στραβοί να παντρεύονται οι άνθρωποι, και θεώρησε λάθος την γνώμη του π. Κλεόπα. Συγκεκριμένα μου είχε πει «να σου πω εγώ περιστατικά με γονείς και θα φρίξεις …».

του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου.

Πρόσφατα διαβάζοντας το βιβλίο «Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας» που περιέχει τον βίο και τις διδαχές του Σέρβου γέροντα Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα διαπίστωσα ότι είχε περίπου την ίδια γνώμη με τον γέροντα π. Κλεόπα. Διαβάζοντας όμως τις γνώμες δικών μας Ελλήνων αγίων όπως ο άγιος Νεκτάριος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος , βρήκα ένα πολύ διαφορετικό πνεύμα.

Ο άγιος Νεκτάριος στο βιβλίο του «Χριστιανική ηθική» σελίδα 156 λέει : «Το πνεύμα εν τω σταδίω της αναπτύξεώς του δείται τινος ποδηγετήσεως. Αλλ’ ο άνθρωπος οφείλει και να αυτενεργή. Οφείλει μεν να έχη εμπιστοσύνην προς τους διδασκάλους του και να δέχηται τας γνώμας αυτών, πλήν ουχί παθητικώς, αλλ’ ενεργητικώς. Οφείλει να ερευνά, όπως ανεύρη και αυτός την περιεχομένην εν τη διδασκαλία αλήθειαν και ενεργή ελευθέρως κατά το μέτρον της πνευματικής αυτού αναπτύξεως».

Δηλαδή λέει ο άγιος, τα παιδιά και οι νέοι σίγουρα χρειάζονται κάποια καθοδήγηση. Αλλά πρέπει και να αυτενεργούν. Πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στους  γονείς και τους δασκάλους τους και να δέχονται τις γνώμες τους, όχι όμως παθητικά αλλά ενεργητικά. Οφείλουν να ερευνούν για να βρουν και οι ίδιοι τους την αλήθεια σ’ αυτά που τους λένε και να ενεργούν ελεύθερα στον βαθμό που τους κόβει.

Μου έκανε εντύπωση αυτή η διαφορά νοοτροπίας των γερόντων π. Κλεόπα και π. Θαδδαίου με τους δικούς μας αγίους. Νομίζω ότι η εξήγηση είναι στο διαφορετικό πνεύμα. Οι δυο γέροντες είναι Σλάβοι και τελικά και άγιος να γίνεις δύσκολα ξεφεύγεις από αυτά που κληρονόμησες. Λέει ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου ότι στο Καμερούν όταν οι Αφρικανοί που βαπτίστηκαν ορθόδοξοι ακούν τον όμορφο ύμνο προς την Παναγία «Άξιον εστίν ως αληθώς …» δείχνουν την χαρά τους χορεύοντας, κτυπώντας κατσαρόλες, φωνάζοντας, γίνεται πανζουρλισμός, γνήσια αφρικανικά δηλαδή.

Πουθενά οι Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας δεν είναι υπέρ της τυφλής υπακοής σε κανέναν και για κανένα θέμα. Απεναντίας θέλουν σε όλα να υπάρχει η ενεργητική θέληση του ανθρώπου. Αυτή την αίσθηση της ελευθερίας την έχουν καλλιεργημένη ιδιαίτερα αυτοί που έχουν ελληνική παιδεία. Οι τακτικές τυφλής υπακοής που έχουν κάποιοι Εξομολόγοι και κάποιοι πιστοί δεν εκφράζουν το ελληνικό πνεύμα. Για να θυμηθούμε και την ευρύτητα του πνεύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έλεγε «Δεν μ΄ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν, τους καταμερίζω με μοναδικό κριτήριο την αρετή, για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο».

Είναι μεγάλη υπόθεση η καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας στον άνθρωπο. Επειδή μελέτες έχουν δείξει ότι η γνώση των αρχαίων ελληνικών κάμνει το μυαλό πιο εύστροφο, μεγάλες Πολυεθνικές υποχρεώνουν τα ανώτερα στελέχη τους να μαθαίνουν αρχαία ελληνικά. Αυτή η πλαστικότητα της ελληνικής γλώσσας, την οποία δυστυχώς σακατέψαμε με την επιβολή του μονοτονικού, δεν υπάρχει σε καμία γλώσσα του κόσμου. Μου έλεγε συνάδελφος Φυσικός, ότι στην αγγλική για να εκφράσουν μια παραπλήσια έννοια επινοούν καινούργια λέξη, ενώ στην ελληνική την οικοδομούμε πάνω σε υπάρχουσα λέξη όπως για παράδειγμα ανεβαίνω, κατεβαίνω, μεταβαίνω, παραβαίνω, διαβαίνω, εμβαίνω … Στις καταβασίες της Υπαπαντής του Χριστού με μια λέξη παρουσιάζει ο υμνωδός ότι ο λαός των Εβραίων πορεύτηκε πεζός μέσα από την Ερυθρά θάλασσα λέγοντας «πεζοποντοπορούντι».

Η ευρύτητα του ελληνικού πνεύματος φαίνεται και στις συμβουλές του Μεγάλου Βασιλείου στο έργο του «προς τους νέους όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων». Ο Ιεράρχης συμβουλεύει τους νέους να μελετούν τα έργα των αρχαίων φιλοσόφων για να πάρουν τα εργαλεία της έκφρασης, το πλούσιο λεξιλόγιο, την ακρίβεια της διατύπωσης, την δύναμη των συλλογισμών, την οξύτητα της σκέψης, και ν’ αφήσουν ότι γράφουν για το δωδεκάθεο και τις ειδωλολατρικές δεισιδαιμονίες. Τέτοια ευρύτητα πνεύματος δεν νομίζω ότι υπάρχει στο πνεύμα των Σλάβων, αλλά ούτε και των άλλων λαών.

Γνώρισα έναν παπά στην Χίο ο οποίος ήταν στον «ΣΩΤΗΡΑ» τα χρόνια που ήμουν κι εγώ. Αυτός όμως μόνο κέρδισε γιατί είχε την ευρύτητα του πνεύματος να εργάζεται μόνο στο βιβλιοπωλείο τους και να μη συμμετέχει σε τίποτε άλλο, δηλαδή δεν πίστεψε το παραμύθι που πίστεψα εγώ και άλλοι, ότι ήμασταν «ιεραπόστολοι». Του έλεγε ο υπεύθυνος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης να πάει στο Άνω Αθαμάνιο της Άρτας (το χωριό του κ. Τσίπρα) που ήταν η κατασκήνωση της ΧΦΔ να δει τι ωραία που είναι και του απαντούσε «δεν έχω χρόνο, πρέπει να πάω και λίγο στην Χίο». Εγώ φυσικά πήγα 4 καλοκαίρια, μη χάσω.

Ένα παράδειγμα ευρύτητας ελληνικού πνεύματος είναι ο άγιος Ιωάννης ο συγγραφέας του βιβλίου «Η κλίμαξ». Γράφει για έναν άνθρωπο που ψάχνει σε ποιο μοναστήρι να γίνει μοναχός, αλλά μπορούμε αναλογικά να τα εφαρμόσουμε και σ’ άλλες περιπτώσεις όπως στην επιλογή συζύγου.

«Αν βρέθηκες σε  Μοναστήρι και σε Ηγούμενο που δεν τον ξέρεις, και θέλεις να ζήσεις μαζί τους για να γιατρευτεί και να σωθεί η ψυχή σου, όμως αγνοείς την κατάσταση και την πολιτεία τους, και δεν έμαθες ούτε με δοκιμή ούτε από άλλους τις γνώμες και τις διαθέσεις τους, μην πεις τι επιθυμείς και τι σκέφτεσαι, ούτε να βάλεις αμέσως μετάνοια ούτε να δεθείς εκεί έτσι στην τύχη χωρίς να κάνεις την απαραίτητη έρευνα και εξέταση, αλλά προφασίσου πως είσαι περαστικός  και επισκέπτεσαι τα μοναστήρια για προσκύνημα και πρόσεχε και εξέταζε κρυφά όλη τη ζωή τους και τις πράξεις τους και την κατάσταση και την ταπείνωση που έχουν όλοι τους.

Και αφού δοκιμάσεις ακριβώς την πολιτεία τους και πληροφορηθείς πως ωφελείσαι από το καλό τους παράδειγμα και απαλύνεται η καρδιά σου και ταπεινώνεται η ψυχή σου και κατανύγεται η όρεξή σου να μείνεις μαζί τους και να τελειώσεις εκεί την πρόσκαιρη ζωή σου, τότε υποτάξου και βάλε μετάνοια και πουλήσου ως δούλος στον Δεσπότη Χριστό και στην αδελφότητα και αγωνίσου εκεί μέχρι τον θάνατό σου».

Έτσι ξεκινάνε οι σοβαρές υποθέσεις, με βασανισμένες σκέψεις, με υπομονή, και όχι με τεράστια βιασύνη όπως δυστυχώς κάμνουμε πολλοί από εμάς επειδή εμπιστευόμαστε τυφλά κάποιους. Και η Εβραία κόρη Σαλώμη εφάρμοσε τυφλά ότι της είπε η μητέρα της να ζητήσει από τον Ηρώδη την κεφαλή του Ιωάννου του Προδρόμου, μετά από χρόνια όμως και το δικό της κεφάλι κόπηκε από πάγους σε μια παγωμένη λίμνη της Ελβετίας.

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Άρθρα - Απόψεις» του Ολύμπιου Βήματος δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Ολύμπιου Βήματος.

Θέματα: Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Tags - Ολύμπιο Βήμα  Κατερίνη, Πιερία, Δήμος Κατερίνης, Τέμπη, Ντόναλντ Τραμπ, Φώντας  Μπαραλιάκος, αθλητικές μεταδόσεις, πόρισμα, Βημα…τίζοντας, Όλυμπος καιρός
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Ολύμπιο Βήμα στο Google News

Για να μη χάσετε καμία ενημέρωση από το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κατερίνη, την Πιερία, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Olympiobima.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News
Προηγούμενο Άρθρο

Ο Γιάννης Ντούμος στην πρώτη της 37ης Εμποροπανήγυρης

Επόμενο Άρθρο

Βόρεια Πιερία: Νέα υποψηφιότητα στο συνδυασμό “Θέλουμε και Μπορούμε” του κ. Μανώλα

Σχετικά άρθρα

Αστερομάτα (Αστέρι μου, Αστέρι μου)
Άρθρα - Απόψεις

Αστερομάτα (Αστέρι μου, Αστέρι μου)

18 Μαΐου 2025
Τζιβαέρι μας Κλαυδία Παπαδοπούλου σε ευχαριστώ!…
Άρθρα - Απόψεις

Τζιβαέρι μας Κλαυδία Παπαδοπούλου σε ευχαριστώ!…

18 Μαΐου 2025
Κυριακή της Σαμαρείτιδας
Άρθρα - Απόψεις

Κυριακή της Σαμαρείτιδας

18 Μαΐου 2025
H «Αστερομάτα», οι ρίζες μας και το Project που λέγεται Ελλάδα
Άρθρα - Απόψεις

H «Αστερομάτα», οι ρίζες μας και το project που λέγεται Ελλάδα

18 Μαΐου 2025
Σπίτι στο λιβάδι
Άρθρα - Απόψεις

Σπίτι στο λιβάδι

18 Μαΐου 2025
Προαγωγικές εξετάσεις 
Άρθρα - Απόψεις

Προαγωγικές εξετάσεις 

17 Μαΐου 2025
ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
Spiroulina 300x250
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

Εργασία Εκπαιδευτική Κατερίνη

ΜΠΑΣΔΑΡΑ

ΔΕΥΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Σχάρα & Λεμόνι
Σχάρα & Λεμόνι

Επιδοτούμενα Πρόγραμματα
Επιδοτούμενα Πρόγραμματα

OB


ΠΑΣΟΚ



Μήνυμα Ζωής

Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange

Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ

ADVERTISEMENT

Πιο Δημοφιλή

Κατερίνη: Έφυγε από την ζωή η αγαπημένη μαθηματικός Ανδρομάχη Αναστασιάδου

Κατερίνη: Υπογράφτηκε η σύμβαση για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και του πεζόδρομου της Μ. Αλεξάνδρου

Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας: Για την απώλεια της συνάδελφου Ανδρομάχης Χατζέλη

Η Πιερία κατακτά 15 Γαλάζιες Σημαίες – Ακτές που σηκώνουν ψηλά τον πήχη

Κατερίνη: Έφυγε από την ζωή ο καθηγητής Βασίλης Παπαδόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Μη χάσετε

Κτήμα Χρυσοστόμου – Ανοιχτές Πόρτες 17-18 / 5 / 25

Μαζική εξόρμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κατερίνη με αφορμή τη γενοκτονία στη Γάζα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Ετήσιος Χορός του Εργαστηρίου Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Πιερίας «Το Ξαθέρι» (εικόνες)

Φωτογραφική ομάδα Κατερίνης: Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Στην αγκαλιά της φύσης» (φώτο)

«Μην ξεχνάς να ακούς την καρδιά»

Αγγελίες

Θέση εργασίας σε κουζίνα για προετοιμασίες με πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον

Από το Κέντρο Διανομής εντύπων «ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ» ζητούνται άτομα για διανομή φυλλαδίων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΓΔΑ ζητείται οδηγός με δίπλωμα Γ΄κατηγορίας έως 50 ετών

ZHTEITAI ψήστης – τηγανιέρης με εμπειρία και βοηθός σερβιτόρου

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ τεχνίτες ηλεκτρολόγοι και βοηθοί ηλεκτρολόγοι.

Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα

Γιώργος Πιπερόπουλος
Γιώργος Πιπερόπουλος
Τζιβαέρι μας Κλαυδία Παπαδοπούλου σε ευχαριστώ!…
Θόδωρος Δημητριάδης
Θόδωρος Δημητριάδης
Κυριακή της Σαμαρείτιδας
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
«Γεύση» από την σοφία του Χρυσοστόμου – Μέρος...
Γεώργιος Σ. Κανταρτζής
Γεώργιος Σ. Κανταρτζής
Ποιο είναι το είδωλο σου;

Διαβάστε ακόμη...

Η Χαλάστρα συναντά το Φεστιβάλ Ολύμπου
Φεστιβάλ Ολύμπου

Η Χαλάστρα συναντά το Φεστιβάλ Ολύμπου

18 Μαΐου 2025
Τζιβαέρι μας Κλαυδία Παπαδοπούλου σε ευχαριστώ!…
Άρθρα - Απόψεις

Τζιβαέρι μας Κλαυδία Παπαδοπούλου σε ευχαριστώ!…

18 Μαΐου 2025
Κυριακή της Σαμαρείτιδας
Άρθρα - Απόψεις

Κυριακή της Σαμαρείτιδας

18 Μαΐου 2025
H «Αστερομάτα», οι ρίζες μας και το Project που λέγεται Ελλάδα
Άρθρα - Απόψεις

H «Αστερομάτα», οι ρίζες μας και το project που λέγεται Ελλάδα

18 Μαΐου 2025
Διακρίσεις των Εκπαιδευτηρίων Πλάτων στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρητορικής Speaklab 2025
Παιδεία

Διακρίσεις των Εκπαιδευτηρίων Πλάτων στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρητορικής SpeakLab 2025

18 Μαΐου 2025
Eurovision 2025: Στην 6η θέση η Ελλάδα με τη μαγευτική Κλαυδία – Μεγάλη νικήτρια η Αυστρία
Live

Τεμέτερον το κορτσόπον

18 Μαΐου 2025

Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα: Καθημερινή Ενημέρωση


© 2025 Ολύμπιο Βήμα
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
E-mail: info@olympiobima.gr

Καθημερινή ενημέρωση με τοπικές ειδήσεις, νέα και άρθρα.

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πρωτοσέλιδα της Εφημερίδας
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης
  • SiteMap

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media


  • Τιμές καυσίμων σε πραγματικό χρόνο
  • Φαρμακεία Κατερίνης
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα
No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Φεστιβάλ Ολύμπου
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Καιρός Live
  • Κλιματική Αλλαγή
  • Επικοινωνία
  • Αναγγελία γάμου με ένα κλικ
  • Live οι τιμές καυσίμων
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κατερίνης
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα – Πρώτες βοήθειες

© 2024 Ολύμπιο Βήμα Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε. Βότση 18, 601 00, Κατερίνη Τηλ. 23510 33633 Α.Φ.Μ.: 094329106 Δ.Ο.Υ. Κατερίνης E-mail: info@olympiobima.gr

No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Φεστιβάλ Ολύμπου
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Καιρός Live
  • Κλιματική Αλλαγή
  • Επικοινωνία
  • Αναγγελία γάμου με ένα κλικ
  • Live οι τιμές καυσίμων
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κατερίνης
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα – Πρώτες βοήθειες

© 2024 Ολύμπιο Βήμα Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε. Βότση 18, 601 00, Κατερίνη Τηλ. 23510 33633 Α.Φ.Μ.: 094329106 Δ.Ο.Υ. Κατερίνης E-mail: info@olympiobima.gr