Κυριακή 24 Ιαν 2021 11:29      

Εκδήλωση με ομιλητή τον Αντ.Μπιτσιάνη: «Η συγκρότηση της Εθνικής μας Ταυτότητας και Παράδοσης

Tην Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11:00, στην Αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού η Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού σε συνεργασία με τoν Δήμο Πύδνας -  Κολινδρού, οργανώνει εκδήλωση με  
ομιλητή τον κ. Αντώνη Π. Μπιτσιάνη, φιλόλογο, συγγραφέα, πρώην ειδικό επιστήμονα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημ. Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και επιμορφωτή του Περιφ. Επιμορφωτικού Κέντρου  Θεσσαλονίκης και
ΘΕΜΑ: «Η συγκρότηση της Εθνικής μας Ταυτότητας και Παράδοσης. Μια πρόταση για την αξιοποίηση της παραδοσιακής κληρονομιάς του Κολινδρού».

Η διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας και παράδοσης από την περίοδο της ανεξαρτησίας ως το σύγχρονο παρόν είναι ο κορμός – το ευρύ πλαίσιο μέσα στον οποίο εντάσσεται και η τοπική μας ιστορική διαδρομή, η πολιτισμική ιδιοπροσωπία και παράδοσή μας. Το ανεκτίμητο αυτό κεφάλαιο (αρχιτεκτονικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό) με στοχευμένες αλλά συστηματικές επιλογές στην αξιοποίησή του μπορεί να δώσει πνοή και να διανοίξεις ποικίλες αναπτυξιακές προοπτικές για τον Κολινδρό. Τα θεμελιώδη συστατικά της εθνικής ταυτότητας (θρησκεία, γλώσσα, παραδόσεις…) κράτησαν ακέραιο και ζωντανό τον ελληνισμό και εξασφάλισαν την εθνική ομοψυχία και διάρκεια.

Οι νεοέλληνες εμφανίζονται ως ιστορικά μοναδικοί, γιατί κουβαλούν το όνομα της «αιώνιας Ελλάδας», που καλλιεργείται πρώτα στο φαντασιακό των ξένων, οι οποίοι αναζητούν τις δικές τους ιστορικές ρίζες και καταβολές, δηλαδή το δικό τους μύθο καταγωγής. Έτσι μόνοι από τους νεοτερικούς λαούς οι νεοέλληνες, όψιμοι και αμήχανοι κληρονόμοι της οικουμενικής ιδέας, καλούνται να οικοδομήσουν τη συλλογική ιστορική τους αυτογνωσία συνταιριάζοντας από τη μια την ιδιαιτερότητα της σύγχρονης συλλογικής τους μοίρας και από την άλλη τη βαριά σκιά του νέου ιδεατού έθνους, που γεννιέται από την επιρροή της ρομαντικής ελληνολατρικής ευρωπαϊκής γνώμης και το φιλελληνικό κίνημα, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα της ανεξαρτησίας του γένους.

Σήμερα, σε μια κρίσιμη καμπή του νεοελληνικού έθνους, είναι επιτακτική η ανάγκη για την εφαρμογή ενός σχεδίου πνευματικής και πολιτιστικής ανασυγκρότησης. Χρειαζόμαστε ιδέες, ταυτότητα, σύνδεση με την παράδοση, μια επανερμηνεία που να μπολιάζει το ζοφερό παρόν και να δίνει προοπτικές στο αύριο.

Χρειαζόμαστε υπερβάσεις. Ας μην είναι μεγάλες κουβέντες. Ας είναι σκέψη και πράξη, διαρκείς αγωνίες, αρετή και τόλμη. Κάποιες τέτοιες σκέψεις, που προτείνονται, για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και γενικότερα το πολιτισμικό κεφάλαιο του Κολινδρού, είναι νομίζω εφικτές και αξίζει να μεταστοιχειωθούν σε πράξη. Άλλωστε είναι τα δημιουργήματά που έθρεψαν γενιές Κολινδρινών, που γαλούχησαν τον χαρακτήρα και διαμόρφωσαν τον τρόπο και τις αξίες της ζωής τους. Είναι με λίγα λόγια το αποτύπωμα της δημιουργικότητας των προγόνων μας, πολιτισμική περιουσία και καύχημα των κατοίκων του Κολινδρού.

Παρακαλούμε για την προσέλευσή σας.

Ακολουθείστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook
 

Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού Δήμος Πύδνας - Κολινδρού Αντώνης Μπιτσιάνης
Scroll to Top