Στη λαϊκή αγορά και στους πάγκους της μαναβικής είναι σε πρώτο πλάνο αυτό το κόκκινο, νοστιμότατο φρούτο.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Θέλει λίγη προσοχή να διαλέξεις τις κατάλληλες φράουλες για μαρμελάδα. Όπως πρέπει να κάνουμε και με όλα τα υπόλοιπα φρούτα, έτσι και με τις φράουλες αποφεύγουμε τις πρώτες που εμφανίζονται στην αγορά για δύο λόγους. Πρώτο, γιατί είναι ακριβές και δεύτερο γιατί δεν είναι τόσο ώριμες και γλυκιές όσο οι όψιμες.
Οι φράουλες πρωτοεμφανίζονται στην αγορά τον Μάρτιο. Ιδανική μαρμελάδα φράουλα θα κάνουμε τον άλλο μήνα, τον Μάϊο, που θα είναι καλά «ψημένες» από τον ήλιο και πιο γλυκιές. Για σιγουριά και για νοστιμιά διαλέγουμε μικρές σε μέγεθος. Αποφεύγουμε τις τεράστιες που μπορεί να προκαλούν στο μάτι, αλλά δεν είμαστε σίγουροι μήπως έφαγαν πολύ λίπασμα ή άλλα «αυξητικά».
Εάν μπορούμε να τις σπείρουμε ή να τις φυτέψουμε στον κήπο, καλλιεργούνται πολύ εύκολα και αποδοτικά. Οι ρίζες τους απλώνουν εύκολα και θα μας δίνουν κάθε χρόνο ακριβώς αυτό που θέλουμε. Εάν δεν έχουμε αυτήν την δυνατότητα, ψάχνουμε να αγοράσουμε βιολογικές, που στοιχίζουν κάτι περισσότερο, αλλά θα μας δώσουν πολύ πιο νόστιμη και αρωματική μαρμελάδα.
Η συνταγή μας δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά μέλι. Αυτό την κάνει ακόμα πιο υγιεινή και νόστιμη.
ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό φράουλες
500 γρ. μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο Λήμνου)
χυμό ενός φρεσκοστυμμένου λεμονιού
3-4 κουταλάκια ξύσμα από λεμόνι
λίγη σκόνη βανίλια (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και βγάζουμε τα κοτσάνια τους.
Τις κόβουμε στη μέση τις πολύ μικρές ή στα 4 τις μεγάλες και τις βάζουμε στην μεγάλη κατσαρόλα (κατά προτίμηση αντικολλητική)..
Προσθέτουμε χωρίς νερό τα υπόλοιπα υλικά (το μέλι, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού) και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά.
Πότε – πότε (στην αρχή πιο αραιά, προς το τέλος περισσότερο για να μη κολλήσει) ανακατεύουμε με την ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα μέχρι το μείγμα να πήξει.
Οι πολύ ώριμες φράουλες βγάζουν αφρό, τον οποίο καλό είναι να τον αφαιρούμε. Σε 45 περίπου λεπτά η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη.
Όπως είναι ζεστή τη βάζουμε στα βάζα.
Καλή επιτυχία!