Του Γιάννη Κορομήλη
Η σύντροφος του Πρωθυπουργού κ. Μπέτυ Μπαζιάνα, σε συνέντευξή της, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα των Συντακτών τόνισε εμφατικά, μεταξύ άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την Κυβέρνηση αλλά όχι την Εξουσία». Δεν ήταν η πρώτη φορά που διατυπώνονταν αυτή η άποψη. Το ίδιο ακριβώς είχε πει ο Αλ. Τσίπρας, προ διετίας περίπου. Το ίδιο επανέλαβαν πριν την κα Μπαζιάνα αρκετοί από τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς όλοι τους θεωρούν ότι θα έπρεπε να είχαν πάρει (ή να πάρουν) οι κυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εκτός από την Κυβέρνηση και τις άλλες εξουσίες στη χώρα μας.
Το ελάχιστο που μπορεί να τους καταλογίσει κανείς ( στο ζεύγος Τσίπρα και τους συγκεκριμένους υπουργούς) είναι άγνοια του Συντάγματος. Το οποίο σαφώς μιλάει για τη διάκριση και τις αρμοδιότητες των εξουσιών (λειτουργιών) της Πολιτείας. (Άρθρο 26 του εν ισχύει Συντάγματος της Ελλάδας). Διότι αν θεωρήσουμε ότι δεν αγνοούν βασικές διατάξεις του Συντάγματος τότε είμαστε λογικά υποχρεωμένοι να υποθέσουμε ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Κάτι δεν πάει καλά.
Καμία Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης (μετά τη Χούντα) δεν έθεσε ουδέποτε τέτοιο ζήτημα. Ο Ανδρέας είχε ένα σύνθημα προεκλογικό που έλεγε: «Το Πα.σο.κ στην Κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία». Αλλά εννοούσε σαφώς ότι το Πασοκ θα κερδίσει τις εκλογές αλλά στην ουσία δεν θα κυβερνάει αυτό αλλά ο λαός. Το ότι βέβαια δεν επρόκειτο να γίνει κάτι τέτοιο όλοι το ήξεραν όπως ήξεραν ότι δεν θα γινόταν «στις δεκαοχτώ (σ.σ 18.10.81) σοσιαλισμός» που έλεγε ένα άλλο σύνθημα. Προφανώς δεν εννοούσε ότι μετά τις 18 Οκτωβρίου 1981 την Κυβέρνηση μεν θα ασκεί το Πασοκ αλλά… τη δικαστική εξουσία ( ή λειτουργία) θα την ασκούσε … ο λαός!
Όλες οι προ της «για πρώτη φορά Αριστεροδεξιάς» κυβερνήσεις γνώριζαν καλά το Σύνταγμα και το σεβόταν και δεν παραπονιόταν ότι δεν τους φτάνει μόνο η Κυβέρνηση και πως θέλουν την εξουσία, όλη την εξουσία.
Εξάλλου (υποτίθεται τουλάχιστον) ότι όλοι οι πολιτικοί, και οι πλέον αδαείς, ξέρουν ότι η διάκριση των εξουσιών είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα και σημαντικότερα γνωρίσματα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι τόσο σημαντική ( η διάκριση των εξουσιών) ώστε στο άρθρο 110 του Συντάγματος αναφέρεται ρητά ότι το άρθρο 26 που προβλέπει τις τρεις εξουσίες απαγορεύεται (όπως και λίγα ακόμη άρθρα του περί της βάσης και της μορφής του πολιτεύματος) να αναθεωρηθεί.
Αν λοιπόν ο κ. Τσίπρας ή οποιοσδήποτε άλλος θεωρεί ότι η δικαστική π.χ. εξουσία αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια του ή τα «πιστεύω» του περί διακυβέρνησης της χώρας, τότε ας επανεξετάσει, ως προς τη δημοκρατικότητα τους, τα σχέδια και τις πεποιθήσεις του. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Οι εκάστοτε κυβερνώντες σέβονται πλήρως το, με πολλούς αγώνες και περισσότερο αίμα κατακτηθέν, Σύνταγμα της χώρας ή αλλιώς παραιτούνται. Τρίτον τι δεν υπάρχει.
Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν επακριβώς το άρθρο 26 του Συντάγματος το παραθέτουμε: «ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Άρθρο 26. 1. Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.
3. Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια· οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.»
Συνεχίζεται