Πριν λίγες μέρες άκουσα δυο ομιλίες του άγιου Αγιορείτη Γέροντα π. Βασιλείου Γοντικάκη που ήταν προσκεκλημένος στην Κύπρο από τον Μητροπολίτη Λεμεσού π. Αθανάσιο. Τον π. Βασίλειο τον είχα ακουστά από τα φοιτητικά μου χρόνια επειδή ήταν διάσημος στον φοιτητικό κόσμο. Και στις δυο ομιλίες είπε ότι πολλά προβλήματα καλύτερα να τα αφήνουμε άλυτα και να μην προσπαθούμε να τα λύσουμε. Απλώς να μένουμε μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και να κάμνουμε υπομονή. Θα ήθελα να επεκτείνω αυτά τα λόγια με κάποιες δικές μου σκέψεις.
του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου
Σαν παράδειγμα ανέφερε ο π. Βασίλειος τον Πέτρο και τον Ιούδα. Ο Πέτρος τρεις φορές αρνήθηκε τον Χριστό με όρκο. Μετάνιωσε, πονούσε γι αυτό που έκανε και συνεχώς έκλαιγε πικρά. Έμεινε όμως μαζί με τους άλλους Αποστόλους δηλαδή έμεινε μέσα στην Εκκλησία και έκαμνε υπομονή. Και μετά την Ανάστασή Του σε κάποια εμφάνισή Του ο Χριστός τον αποκατέστησε στο αποστολικό αξίωμα. Αντίθετα ο Ιούδας μετάνιωσε που τον πρόδωσε αλλά επιδίωξε να δώσει αμέσως λύση στο πρόβλημα. Αντί να μείνει μέσα στην Εκκλησία και να κάμνει υπομονή, πήγε και κρεμάστηκε.
Κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι τα λόγια αυτά για τον κόσμο είναι παράλογα. Θα έχουμε προβλήματα και δεν θα αγωνιζόμαστε να τα λύσουμε ; Θα είμαι σε μια δουλειά που το μυαλό μου λέει ότι δεν μου ταιριάζει και δεν θα σηκωθώ να φύγω ; Έχω μια άτσαλη ζωή δηλαδή κοινώς είμαι ρεμάλι και δεν θα τρέξω να παντρευτώ μια γυναίκα για να με στρώσει ; Έτυχε να παντρευτώ μια ανάποδη γυναίκα και δεν θα την χωρίσω να ησυχάσω ; Τα παιδιά μου έχουν πάρει τον κατήφορο και δεν πρέπει να σπάω το κεφάλι μου να βρω μια λύση να τα βοηθήσω ; Βλέπω ότι στο σχολείο άδικα κουράζομαι να μορφώσω τους μαθητές μου και δεν πρέπει να λύσω το πρόβλημα ; Είμαι παπάς και ο Δεσπότης μου κάμνει κάποια λάθη και δεν θα λύσω το πρόβλημα ;
Για παράδειγμα το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα της υποβάθμισης του Λυκείου. Μήπως έδωσε κάποια λύση στην απαξίωση του Λυκείου από τους μαθητές εξ αιτίας του Φροντιστηρίου ; Μήπως βρήκε κάποιο τρόπο να βοηθήσει τους καθηγητές που συχνά δεν μπορούν να κάνουν μάθημα από την απειθαρχία των μαθητών ; Μήπως βρήκε κάποια λύση για την ενδυμασία των μαθητών που συχνά είναι απαράδεκτη για σχολείο ; Μήπως ενδιαφέρθηκε πως το σχολείο θα εμπνέει ηρωικό φρόνημα στους μαθητές ; Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν περιλαμβάνουν οι λύσεις του Υπουργείου. Απλώς οι μαθητές να συνδικαλίζονται, οι καθηγητές να τρώμε ώρες για ανούσιες αυτοαξιολογήσεις του σχολείου, να ορίζει καθηγητές μέντορες, συντονιστές, συμβούλους … Πραγματικά στις λύσεις του Υπουργείου Παιδείας ταιριάζει η φράση «εδώ ο κόσμος καίγεται και η γριά χτενίζεται».
Έλεγε σε μια ομιλία ο μακαριστός Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης ότι ήξερε μια γυναίκα που ο άντρας της ήταν αλκοολικός και μόνο προβλήματα δημιουργούσε στο σπίτι. Το παιδί τους είχε πάρει τον κατήφορο των ναρκωτικών. Η γυναίκα όμως μένοντας μέσα στην Εκκλησία και κάμνοντας υπομονή ζούσε στον παράδεισο. Ναι, είχε μεγάλα προβλήματα, αλλά δεν αγωνιζόταν να τα λύσει. Η αγία Θωμαΐς από την Λέσβο είχε έναν σύζυγο τόσο ανάποδο που για 13 χρόνια η αγία έζησε μαζί του μαρτυρική ζωή. Κι όμως δεν ζήτησε να λύσει το πρόβλημα και με την υπομονή της αξιώθηκε να κάνει θαύματα και όταν ζούσε ακόμα. Θεράπευσε και τον σύζυγό της που δαιμονίστηκε μετά τον θάνατό της και τον οδήγησαν στον τάφο της.
Ναι, δεν θα πάρω την απόφαση να φύγω από την δουλειά όσο και να μου λέει το μυαλό μου ότι αυτή η δουλειά δεν είναι για μένα (εκτός φυσικά αν ήδη έχω βρει καλύτερη). Ο γάμος δεν είναι τρόπος τακτοποίησης ρεμαλιών, αλλά συμφωνία ώριμων προσώπων για να ζήσουν μαζί μια ζωή. Δεν είναι δουλειά του παπά να λύσει το πρόβλημα με τον Δεσπότη, αλλά του Θεού.
Είδα την ταινία «ένας υπέροχος άνθρωπος» (a beautiful mind). Μου έκανε εντύπωση ότι ο σχιζοφρενής καθηγητής κατάλαβε ότι το να βλέπει ανθρώπους που δεν υπήρχαν δεν θα το ξεπερνούσε ποτέ, δηλαδή το πρόβλημα δεν θα λυνόταν ποτέ. Απλώς όποτε εμφανιζόντουσαν αυτές οι φαντασίες δεν τις έδινε σημασία. Έτσι κι εμείς σε προβλήματα που έχουμε από μικρά παιδιά και μεγάλωσαν μαζί μας, μη νομίζουμε ότι κάποτε θα απαλλαγούμε από αυτά. Απλώς θα λέμε την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με» και δεν θα τα δίνουμε σημασία.