Γράφει η Ελένη Σιδηροπούλου – Τομπουλίδου
Πεϊνιρλί (Γιαγλία)
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1-1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- μισό ποτήρι του καφέ ξύδι
Γεμιση
- 3 φλυτζάνια διάφορα τυριά τριμμένα
- ζαμπόν ,μπέικον ,αυγα
- η Κιμά καβουρδισμένο
- βούτυρο αγελαδινό
Παρασκευή ζύμης:
Ρίχνουμε το αλάτι τη ζάχαρη και την μαγιά στο αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτοντας χλιαρό προς ζεστό νερό με το ξύδι στο αλεύρι δημιουργούμε μια ζύμη μέτρια σε ρευστότητα (να μην κολάει στο χέρι).
Αφήνουμε σε ζεστό μερος σκεπασμένο καλά να διπλασιαστεί σε όγκο
Διαιρούμε τη ζύμη στα δυο για ευκολία:
Με ένα πλάστη (χλαού) ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 5-6 χιλιοστών. Κόβουμε κομμάτια διαστάσεων 20Χ10 περίπου εκατοστών και τα διαμορφώνουμε σε σχήμα «βάρκας».
τα τοποθετούμε σε ταψιά και
Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά και στη συνέχεια με ένα πινέλο κουζίνας αλείβουμε τα πεινιρλί μας με λειωμένο βούτυρο αγελαδινο
Μπορουμε τα κομμάτια που δεν θα καταναλωθούν άμεσα τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε σακουλάκια και όποτε θελήσουμε να τα φάμε τα βγάζουμε από την κατάψυξη και αφού τοποθετήσουμε σε αυτά τα υλικά της αρεσκείας μας τα ζεσταίνουμε σε ηλεκτρικό φούρνο και ετοιμα σε λιγο χρονο ..!!!
ΣΗΜ. Στην «πατρίδα» τα έτρωγαν μόνο με αγελαδινό βούτυρο, χωρίς άλλα πρόσθετα υλικά.
Αλλιως τα γέμιζαν με τυρί και ανάλογα με την γέμιση ειχαν και την ονομασία τους με τυρί(πεϊνιρλια)απο το( πενίρ=τυρί) με αυγά (γιουμουρταλούγια)απο(γιουμουριά=αυγά) με κιμά κουϊμαλούγια (κουϊμα=κιμάς)
Τα πεϊνιρλι τα έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα από την Ανατολή οπου ηταν πολυ γνωστα
Καλη Επιτυχία
Γράφει η Ελένη Σιδηροπούλου – Τομπουλίδου