Γράφει η Ελένη Σιδηροπούλου
Γράφει η Ελένη Σιδηροπούλου
-
400 γρ. Αλεύρι κίτρινο
-
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φλ.τσ. προζύμι
-
1 κ.γ. αλάτι
-
μελισσοκέρι για κέρωμα των ταψιών
-
1 .5 φλ.τσ. χλιαρό νερό
-
Σφραγίδα προσφόρου (Να φαίνονται καλά γράμματα)
-
1 εικόνα της Θεοτόκου
-
1 θυμιατό, λιβάνι, καρβουνάκια
-
1 κερί ή καντήλι
-
1 λεκάνη (για να ζυμώσουμε ΜΟΝΟ το πρόσφορο)
-
1 ταψάκι 20 εκ
-
1 κόσκινο
-
2 βαμβακερές πετσέτες
-
1 βαθύ μπολ για το ανάπιασμα του προζυμιού
-
1 μικρό τάπερ για φύλλαγμα λίγου ζυμαριού( για το επόμενο ζύμωμα
Συνταγή με προζύμι από τον βασιλικό του Σταυρού
Παίρνουμε το βασιλικό από το Σταυρό, το βράζουμε μια βράση με ένα ποτήρι νερό και μόλις γίνει χλιαρό το νερό, το σουρώνουμε **το βασιλικό τον τρώμε ή τον βάζουμε στην γλάστρα για να μην πατηθεί** και το ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας πολτός το σταυρώνουμε και τον φυλάσσουμε μέσα στο μπολ το οποίο σκεπάζουμε. Το άλλο πρωϊ προσθέτουμε λίγο αλεύρι στο ίδιο μπολ, το σταυρώνουμε και το φυλάσσουμε σκεπασμένο μέχρι το επόμενο πρωϊ. Τότε έχει φουσκώσει η ζύμη και στην οποία προσθέτουμε αλεύρι και λίγο χλιαρό νεράκι και λίγο αλάτι και ζυμώνουμε το πρόσφορο (η ζύμη να είναι προς σφικτή) , από το οποίο κρατάμε λίγο προζύμη για την επόμενη φορά το αφήνουμε να σηκωθεί και μετά το κρατάμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα στη συντήρηση
Σε μια λεκάνη καθαρή που έχουμε μόνο για το πρόσφορο, κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το προζύμι με 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι διαλύοντάς το προσεκτικά προσθέτοντας στην αρχή με μια κούπα νερό μέχρι να διαλυθεί τελείως, αν θέλουμε εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και ελάχιστη μαγιά (όσο ένα στραγάλι) προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε όλο το αλεύρι. Στη συνέχεια και βρέχοντας τα χέρια μας ζυμώνουμε αρκετή ώρα να μην έχει κενά η ζύμη και μέχρι να ζυμωθεί καλά το ζυμάρι. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος για να μην κολλάει η ζύμη στην λεκάνη μας πασπαλίζουμε στον πυθμένα της λεκάνης με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν θέλουμε να γίνει πιο ξινό το πρόσφορο μας μπορούμε να πιάσουμε το προζύμη το πρωί για να ζυμώσουμε το μεσημέρι ή από βραδύς για να ζυμώσουμε το πρωϊ.
Εξυπακούεται ότι πριν αρχίσουμε το ζύμωμα εκτός του ότι πρέπει να ειμασται καθαροί (ψυχικά και σωματικά) λιβανίζουμε και καθ΄ όλη τη διάρκεια του ζυμώματος και έχουμε αναμμένο ένα κερί καθαρό, που σημαίνει την παρουσία του Χριστού μας και το καντήλι αναμμένο με καθαρό λάδι και συνεχώς λέμε την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού Ελέησόν με» καθώς και τους χαιρετισμούς της Παναγίας ή το « Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς». Το ζυμάρι πρέπει να ζυμωθεί πολύ καλά περίπου 30΄ και σταυρωτά. Το αφήνουμε 10-15 να ξεκουραστεί η ζύμη και μετά το μοιράζουμε στα ταψάκια αφού προηγουμένως το ζυγίσουμε ( για Νο 18 ταψάκι θέλει 800-850 gr. Ζύμη και για Νο 20 900-950 gr. ζύμη). Στη συνέχεια ζυμώνουμε πάλι την κάθε ζύμη χωριστά στη λεκάνη για 1-2 λεπτά προσθέτοντας αλευρι στη βάση της λεκάνης για να μην κολάει η ζύμη και λέγοντας πάντα την ευχή .Την κάνουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ταψάκια ειδικά για πρόσφορο τα οποία έχουμε
Το ζυμάρι πρέπει να είναι κάτω λίγο κάτω από τη μέση του ταψιού, γιατί θα φουσκώσει. Το ταψί που τοποθετούμε το πρόσφορο, το έχουμε προηγουμένως καθαρίσει καλά και το έχουμε αλείψει ελαφρώς με καθαρό κερί αφού προηγουμένως το έχουμε ζεστάνει σε γκαζάκι ή στο φούρνο, για να μην κολλάει το πρόσφορο και επί πλέον κάνει ωραίο χρώμα.
Την σφραγίδα δεν την πατάμε αμέσως για να σφραγίσουμε το πρόσφορο, αλλά αφήνουμε λίγο το πρόσφορο μετά το πλάσιμο για 5-8 λεπτά περίπου (ανάλογαμμε την εποχή για να κάνει πέτσα,όταν κάνει ζέστη κάνει νωρίτερα πέτσα και το Χειμώνα αργεί λιγάκι) και τούτο γίνεται να μην σβήνει αργότερα κατά το ψήσιμο η σφραγίδα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε πολύ γιατί θα ξεραθεί και θα σκάσει η σφραγίδα. Αν σας συμβει ξαναζυμώστε το και να το πλάσετε ξανά στο ταψάκι. Την σφραγίδα πριν σφραγίσουμε το πρόσφορο την βουτάμε λίγο μέσα στο αλεύρι την τινάζουμε να μην έχει αλεύρι και λέγοντας το Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών κ. Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς σφραγίζουμε το πρόσφορο και με τον ίδιο τρόπο την ξεκολλάμε στρίβοντας ελαφρά για να πάρει αέρα και να μην χαλάσει η σφραγίδα. Μετά αν θέλετε κάθε ταψάκι το σκεπάσται την με μεμβράνη διαφανή τεντωμένη και αφήστε το σε ζεστό μέρος ή στην σκάρα του φούρνου σε θερμοκρασία μόλις 40-50 για να διατηρείται ζεστό μέχρι να σηκωθεί, προσέχοντας πάντα όταν αρχίσει να σηκώνεται η ζύμη να μην κολλήσει επάνω στην μεμβράνη και χαλάσει την σφραγίδα. Την μεμβράνη την αφαιρούμε λίγο νωρίτερα, δηλαδή όταν έχει σηκωθεί η ζύμη πάνω από τη μέση του ταψιού και λίγο πιο κάτω από την μεμβράνη.
Προσοχή στον φούρνος σας που θέλετε να τοποθετήσετε το πρόσφορο για να είναι σε ζεστό μέρος μόλις το πλάσετε και το σφραγίσετε και εως ότου γίνει για να το ψήσετε, δεν πρέπει να έχει παραπάνω από 45 βαθμούς θερμοκρασία γιατί δεν θα σηκωθεί η ζύμη. Μόλις η ζύμη σηκωθεί μέχρι την επιφάνεια του ταψιού το τρυπάω σταυρωτά στις άκρες γύρω γύρω με 8 τρύπες και άλλες 4 τρύπες στις 4 άκρες του αμνού γύρω από τα γράμματα ΙΣ. ΧΡ. ΝΙ. ΚΑ, **ποτέ δεν τρυπάμε τον αμνό ούτε τα τάγματα ούτε την μερίδα της Παναγίας **και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 10 περίπου λεπτά Μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 140- 15Ο βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί το πρόσφορα για 1 περίπου ώρα, περίπου. Αν η κουζίνα δεν έχει αέρα καλό είναι να σκεπάζεται με αλουμινόχαρτο το πρόσφορο στο μέσον του ψησίματος για να μην καεί.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧIΑ και:
Ο Κύριος Ιησούς Χριστός να μας ευλογεί.
Αμήν.