Ο νομός Πιερίας είναι ιδανικός για όλων των ειδών τους τουρισμούς. Παραθεριστικό με 60 χλμ. αμμουδερές παραλίες (από Μεθώνη μέχρι τον Πλαταμώνα και τους Ν. Πόρους).
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Προσκυνηματικό (μονές Διονυσίου, Εφρέμ, Αγία Κόρη κ.α.).
Με διάσημους αρχαιολογικούς χώρους (Δίον, αρχαίο θέατρο, Πύδνα, τάφος της Ολυμπιάδας στον Κορινό κ.α.).
Κυνηγετικός το χειμώνα (αγριόχοιρο) και χειμερινά σπορ στο χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι.
Ορειβατικός στον Όλυμπο, το μυθικό βουνό με 3 ορειβατικά καταφυγια-ξενωνες.
Περιπατητικός (Μονοπάτι της αγάπης στην Άνω Μηλιά και στο παλιό Ελατοχώρι, Μάνα στο καταφύγιο Σταυρός, στην σκήτη Αγ. Διονυσίου από τα Πριόνια κ.α.).
Όλοι ξέρουμε ότι, όταν κάνεις μια εκδρομή ανοίγει η όρεξη για φαγητό και είναι πετυχημένη εάν συνοδεύεται με απολαυστικά εδέσματα. Γι' αυτό, αν ρωτήσεις κάποιον,
Νά μερικοί τέτοιοι γευστικοί προορισμοί με σπεσιαλιτέ που έχουν αναδείξει και τον γαστριμαργικό τουρισμό στον νομό Πιερίας.
Παραδοσιακή φασουλάδα με ρέγγα και γίδα βραστή στον Όλυμπο (1ο καταφύγιο Σταυρός και στα Πριόνια).
Αγριόχοιρος στο Ελατοχώρι (Αγνάντι, Μύθος κ.α.) στη σούβλα με πατάτες λεμονάτες και ριγανάτες.
Μύδια, ιδιαίτερα στον Μακρύγιαλο (ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΑΡΚΑ κ.ά.), εκεί όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται και το φεστιβάλ μυδιών Μυδοχαρά.
Κίτρος, με την διάσημη πίτσα, το τρικαλινό με πράσο στη γάστρα και τα βραβευμένα κρασιά.
Πολλοί Κατερινιώτες δεν έχουν πάει ποτέ σ' αυτό το χωριό, παρ' ότι απέχει μόνο 16 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, στο κέντρο των περίφημων αμπελώνων της περιοχής και με πανοραμική θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και τη χερσόνησο Κασσάνδρα της Χαλκιδικής..
Και μόνον επειδή η μητρόπολη του νομού Πιερίας ονομάζεται “Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος” θα ήταν αρκετός λόγος όλοι οι Κατερινιώτες, μια φορά τουλάχιστον στη ζωή τους να επισκεφτούν αυτό το μεγάλο και γραφικό χωριό. Παρ' όλα αυτά, οκτώ στους δέκα Κατερινιώτες δεν έχουν πάει ποτέ.
Δεν ξέρουν τι χάνουν…
Γιατί οι μερακλήδες της γεύσης έχουν ανακαλύψει τον γευστικό παράδεισο, εκεί στην πλατεία του χωριού, στην ταβέρνα του Αδάμου, κάτω απ' τον πλάτανο και τη φωλιά των πελαργών.
Εδώ σερβίρεται η περίφημη σπιτική χειροποίηση πίτσα της κυρίας Κωνσταντίας (που έχει βραβευτεί με διεθνές μετάλλιο γευσιγνωσίας), όπως και οι άλλες σπεσιαλιτέ, τρικαλινό (τρυφερό μοσχαράκι με πράσο στη γάστρα που λιώνει στο στόμα), τρικαλινή πέρδικα, κ.ά.
Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, είναι το κελάρι του κ. Γιώργου Αδάμου, στο υπόγειο της ταβέρνας. Εκεί θα σε ξεναγήσει με καμάρι στα βαρέλια με τα διάφορα κρασιά του (Βασίλισσα, Πριγκίπισσα, Δεσποτικό κ.ά.), τα οποία έχουν πάρει συνολικά 9 χρυσά και αργυρά βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις.
Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο κ. Γιώργος με την 40/ετή πείρα του στην αμπελουργία και παραγωγή κρασιού, και ο γιος του που σπούδασε οινοποιός στο Μπορντώ της Γαλλίας, παράγουν τα κρασιά-νέκταρ που έχουν κατακτήσει τους ξένους και Έλληνες μερακλήδες.
Πολλοί μάλιστα διατηρούν εκεί στο υπόγειο το δικό τους προσωπικό βαρέλι – όπως κι εσύ, αν θέλεις.
Στον Αδάμο, λοιπόν, θα φας καλά, και θα πιεις ακόμα πιο καλά.
Κι αφού απολαύσεις τις νοστιμιές και το καλό κρασί, θα σου σερβίρει και το φανταστικό επιδόρπιο, κυδώνι στο φούρνο με σαντιγί, περιχυμένο με κόκκινο σιρόπι και λικέρ…
Και μετά από ένα απολαυστικό γεύμα συμπληρώνουμε με το επιδόρπιο: τους περίφημους τραγανούς λουκουμάδες με κανέλα του Τσιμτσιουδα στην πλατεία του Κολινδρού, που απελευθερώνουν στο στόμα θυμαρίσιο άρωμα και μέλι.
Τέλος, στον Κορινό (ζαχαροπλαστείο ΚΡΥΣΤΑΛ) και στην Καρίτσα (ΤΣΟΥΧΑΣ) σερβίρεται ακόμα χύμα σε χορταστικές μερίδες η παραδοσιακή πουτίγκα, πασπαλισμένη με τριμμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο και μπόλικη αρωματική κανέλα.