Μια άλλη ονομασία της στραπατσάδας είναι «καγιανάς».
Είναι συνήθως καλοκαιρινό φαγητό, γρήγορο και εύκολο, αλλά μπορούμε να το φτιάχνουμε και όλο το χρόνο, ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη που οι κότες άρχισαν να γεννάνε πολλά αυγά. Είναι ένα γευστικότατο και χορταστικό πιάτο, όταν θέλουμε να έχουμε κάτι πρόχειρα.
ΥΛΙΚΑ
4-5 αυγά
2 ώριμες ντομάτες (ή κονσέρβα χοντροκομμένες)
1 κρεμμύδι αρκετά ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
Σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
200 γραμμάρια σκληρή φέτα (κατά προτίμηση καλαθάκι Λήμνου)
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, μαύρο πιπέρι, ρίγανη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε (τηγανίζουμε) ελαφρά για 2-3 λεπτά (με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και την πιπεριά. Προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά της.
Σπάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά με προσοχή, ελαφρά, υπολογίζοντας και την αλμύρα της φέτας.
Χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και ρίχνουμε τα αβγά στο τηγάνι ανακατεύοντας ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις αρχίζουν να πήζουν, σπάμε τη φέτα με τα χέρια μέσα στο τηγάνι και κάνουνε ένα τελευταίο πολύ ελαφρό ανακάτεμα.
Σβήνουμε τη φωτιά, κατεβάζουμε και σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρέσκια ρίγανη και συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές ή φρέσκο ψωμάκι και λευκό κρασάκι ή ρετσίνα, κατά προτίμηση Λήμνου.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης