Μπύρες και καλαμαράκια
Το λέει και το παλιό τραγουδάκι:
«Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα, κι εγώ ποτέ χατήρι δεν του χάλασα
Στα θαλασσινά μπαράκια, μπύρες και καλαμαράκια»…
Εάν, βέβαια, θέλεις να τα φτιάξεις στο σπίτι, να το μυστικό για μαλακά, τραγανά και νόστιμα καλαμαράκια:
1 κιλό καλαμαράκια κατεψυγμένα σε ροδέλες
Αφήνουμε τα καλαμαράκια σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν καλά.
Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Τα αφήνουμε για μερικά λεπτά σε απορροφητικό χαρτί.
Σε μια βαθιά πιατέλα βάζουμε αλεύρι και λίγα καλαμαράκια. Τα ανακατεύουμε μέσα στο αλεύρι ώστε να αλευρωθούν καλά. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε στην άκρη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να αλευρώσουμε και τα υπόλοιπα..
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Τινάζουμε το επιπλέον αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε στο τηγάνι (λίγα κάθε φορά).
Τα τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά (τα γυρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα).
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθεί το λάδι.
Όπως είναι ζεστά τα αλατίζουμε ελαφρά και επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα καλαμαράκια.
Σερβίρονται με λεμόνι, τηγανητές πατάτες και παγωμένη μπύρα.
Και για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού περγαμόντο Λήμνου.