Όταν μιλάμε για ντολμαδάκια, ο νους μας πάει στους λαχανοντολμάδες αυγολέμονο με άσπρο λάχανο (ή μαύρο Ποντιακό), τα γιαπράκια και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα. Υπάρχουν όμως και οι κρεμμυδοντολμάδες, ένα εξαιρετικά μερακλήδικο και ενδιαφέρον γεύμα.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Η επιτυχία αυτής της συνταγής κρύβεται στην απλότητα των υλικών και στην εύκολη διαδικασία, για ένα πιάτο που θα μάς εκπλήξει με την ιδιαίτερη γεύση του.
ΥΛΙΚΑ
6-7 κρεμμύδια μεγάλα
500 γρ. κιμά ανάμικτο
100 γρ. ρύζι καρολίνα
1 πιπεριά πράσινη
3-4 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
300 γρ. χυμό ντομάτας
1/2 φλ.κ. κρασί κόκκινο
1 φλ.κ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι & πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεφλουδίζουμε 6-7 κρεμμύδια μεγάλα, τα πλένουμε και τα χαράζουμε μέχρι τη μέση (κατακόρυφα).
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου. Μόλις αρχίσουν να ανοίγουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
- Ξεχωρίζουμε ένα-ένα τα φύλλα από τα κρεμμύδια και κρατάμε 3-4 από τις καρδιές τους για να τις χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο.
- Ρίχνουμε τις καρδιές από τα κρεμμύδια, τις οποίες έχουμε ψιλοκόψει, μια πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και αφού τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά, σβήνουμε με μισό φλιτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε 100 γραμμάρια ρύζι καρολίνα ή γλασέ (μισή κούπα) αφού το πλύνουμε καλά, 250-300 ml νερό ζεστό (1 κούπα), μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο (1-2 κ.σ.), γεμίζουμε ένα-ένα τα φύλλα των κρεμμυδιών, τα τυλίγουμε και τα βάζουμε στο σκεύος χωρίς κενά μεταξύ τους, με το άνοιγμα προς τα κάτω.
- Για τη σάλτσα: σε ένα μπολ βάζουμε 250-300 γραμμάρια χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Περιχύνουμε τους κρεμμυδοντολμάδες με τη σάλτσα, ρίχνουμε και λίγο ζεστό νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 1-1,5 ώρα περίπου.
Οι κρεμμυδοντολμάδες γίνονται και νηστίσιμο πιάτο, αν αφαιρέσουμε τον κιμά.
Να κι ένα βίντεο-συνταγή:




























