Είναι ένα από τα πιό νόστιμα φαγητά, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας παλιότερα, τότε που ζυμώναν το ψωμί και το έψηναν στον ξυλόφουρνο ή την μασίνα. Συνήθως με το ζυμάρι που περίσσευε. Το συνόδευαν με δροσερό σπιτικό γιαούρτι ή αριγιάνι. Σήμερα οι νοικοκυρές δεν ζυμώνουν πλέον το ψωμί, δεν ξέρουν καν πώς γίνεται το ζυμάρι.
Η συνταγή για κρεμυδοκεφτέδες είναι σχεδόν ίδια με κολοκυθοκεφτέδες, ή ντοματοκεφτεδες που φτιάχνουν στην Σαντορίνη.
Έχει έναν αέρα νησιώτικο, Αιγαιοπελαγίτικο, γιατί στα υλικά της περιλαμβάνει και φέτα Λήμνου, το γνωστό καλαθάκι.
Μη διστάζετε να τούς συνοδέψετε με ολόπαχο πρόβειο γιαούρτι, όπως κάνουν στην Λήμνο, εκείνο με την χοντρή κρούστα-πέτσα που έχει γεύση σαν βούτυρο.
1 κιλό κρεμμύδια ή φρέσκα κρεμμυδάκια
5 αυγά, 1 κούπα φέτα καλαθάκι Λήμνου τριμμένη
1 φλιτζάνι λάδι
μαϊντανό, αλεύρι
πιπέρι, δυόσμο, αλάτι, λίγη σόδα.
ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια. Τα ρίχνουμε σε τρυπητό και πιέζουμε να φύγει όλο το νερό. Τα βάζουμε σε βαθιά σουπιέρα και προσθέτουμε:αλάτι, μαϊντανό, ρίγανη, δυόσμο, πιπέρι, λίγη σόδα, τριμμένο τυρί.
Σ’ ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι και τα ανακατεύουνε. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ και τα κρεμμύδια με τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύουμε να γίνει ένα μίγμα μάλλον αραιό. Στη συνέχεια βάζουμε λάδι στο τηγάνι να κάψει και με ένα κουτάλι παίρνουμε μια κουταλιά από το μίγμα και το τηγανίζουμε κι απ’ τις δυο πλευρές.
Σερβίρονται με πουρέ πατάτας και συνοδεύεται με μοσχάτο άσπρο κρασί Λήμνου.
Για επιδόρπιο, χαλβάς βανίλιας με μπόλικη κανέλα.