Ένα εύκολο, δροσερό και θρεπτικό πιάτο. Δεν είναι μόνο σαλάτα, αλλά ένα πλήρες γεύμα, αφού περιέχει λαχανικά, αλλά και κρέας και αυγά.
Το κανονικό της όνομα είναι σαλάτα Ολιβιέ, από τον Βέλγο σεφ Λουσιέν Ολιβιέ, που την παρουσίασε για πρώτη φορά το 1860 στη Μόσχα. Τότε μάλιστα ήταν λίγο διαφορετική γιατί περιλάμβανε κυνήγι ή θαλασσινά. Από εκεί την πήραμε εμείς, την βαφτίσαμε (σωστά) ρωσική, αλλά την φτιάχνουμε λίγο διαφορετικά, πιο μεσογειακή και ελληνική. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι προσθέτουν κάπαρη, παντζάρι, άνηθο και χυμό λεμονιού.
Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, τόσο με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, όσο και με την ποσότητα τους. Με άλλα λόγια, ό,τι και να κάνουμε θα είναι νόστιμο.
Στην συνταγή αυτή το μόνο συμπληρωματικό συνοδευτικό είναι τα βραστά αυγά.
ΥΛΙΚΑ
3 πατάτες καθαρισμένες, 3 καρότα καθαρισμένα, 3 μικρά αγγουράκια τουρσί, 1 φλιτζάνι αρακάς, άνηθος ψιλοκομμένος, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, λίγο ελαιόλαδο, 5 αυγά βραστά, 1 κουταλάκι μουστάρδα, 2 κουταλάκια μαγιονέζα, σταγόνες ξύδι και λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε 30 λεπτά τις πατάτες και τα καρότα. Λίγο πριν μαλακώσουν, 5-6 λεπτά, ρίχνουμε και τον αρακά να βράσει κι αυτός.
Τα βγάζουμε, σε κρύο νερό να κρυώσουν, και κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα συ μικρά κυβάκια 1 εκατοστού.
Στο πιο μεγάλο μπολ που βγω έχουμε ή σουπιέρα βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά.
Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για να τη σερβίρουμε δροσερή.
Τα βραστά αυγά θα τα σερβίρουμε χωριστά, κομμένα στη μέση διαγώνια και πασπαλισμένα, είτε μόνο με αλατοπίπερο, είτε με πάστα αντσούγιας, πάστα ελιάς ή μαγιονέζα..
Μια παγωμένη βυσσινάδα είναι ό,τι πρέπει.
Και για επιδόρπιο, χαλβάς βανίλιας Λήμνου με μπόλικη κανέλα.