Γράφει η Ελένη Σιδηροπούλου – Τομπουλίδου
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αλεύρι
- 350 με 400 γρ νερό
- 1 κ.σ αλάτι
- 1κ.γ ζάχαρη
- 1φ.καφέ λάδι
Βούτυρο για επάλειψη του φύλλου
Για την γέμιση:
- Τυρί φέτα
- η οτι αλλο επιθυμεί η όρεξή σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βαζουμε όλα. τα υλικά μας και ζυμώνουμε. Το νερό λίγο λίγο ώστε η ζύμη μας να γίνει σφιχτή…Αφήνουμε λιγο να ξεκούραστη!!!
Χωρίζουμε σε μπάλες στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού
Ανοίγουμε με την χλαγού ένα από τα ζυμάρια μας ψιλό φύλλο βουτηρώνουμε σε όλην την επιφάνειά,κλείνουμε διπλώνοντας ετσι ωστε να γίνει πάλι μια μπάλα όπως στην
αρχική της μορφή!!
Αφου θα τα ψήσουμε στο *Σατζ’ αν έχετε
αλλιώς σε αντικολλητικό τηγάνι ανοίγουμε να ζεσταθεί καλά και ελαφρώς
λαδωμένο !!!
Ανοιγουμε μια μπάλα σε σχήμα παραλληλόγραμμο ραντίζουμε με λιγο λάδι γεμίζουμε με τυρί , η με σπανάκι ,
η με κιμά η και σκέτο εν όψη νηστείας!! η οτι αλλο επιθυμεί η όρεξη σας, κλείνουμε και ψήνουμε και απο της δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρός Τα τοποθετούμε σε ενα τάπερ αφου κρυώσουν για να ειναι μαλακά μια εως δυο ημέρες !!!
Μια άλλη εκτέλεση για τα γατμέρια είναι όπως ανοίγουμε το φύλλο το τοποθετουμε στο λαδωμένο σατζ’
βάζοντάς το τυρί το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο λαδώνουμε και το διπλώνουμε παλι . Η το διπλώνουμε σε σχήμα φακέλου .Ψήνουμε μεχρι να ροδίσει
πανω κάτω…
Καλή Επιτυχία
Η Ελένη Σιδηροπούλου – Τομπουλίδου
*Το Σατζ’ ειναι τουρκική λεξη και είναι ενας θολωτός δίσκος οπου το τοποθετούσαν επάνω στην εμπροστία (ενα τρίποδο απο μαντέμι ) με φωτιά απο κάτω …Το σατζ από την κατω επιφάνεια το άλειφαν στάχτη και νερο έναν χυλό για να κόβει την πολυ μεγάλη θερμοκρασία. Επανω στο σατζ’ έψηναν αρκετες απο τις πίτες και ψωμιά για ποιο γρήγορα!!!! και ποιο νόστιμα!!!!
Τωρα υπάρχουν φυσικα και με το ρεύμα αλλα και υγραερίου..οπου τα βρήσκουμε σε ειδικά. εμπορικά καταστήματα!!!