Ταξιδεύοντας στον κόσμο της γεύσης με τον Δημήτρη Πλιάφα
Κάπως έτσι θα μπορούσε ίσως να ονομασθεί αυτή η μέρα , αφού σε κάθε σημείο της Ελλάδας μας τα κάρβουνα ΠΑΊΡΝΟΥΝ ΦΩΤΙΆ , και ασχέτως της οικονομικής κρίσης , το έθιμο του ” τσικνίσματος ” , ( ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων ) , τηρείτε με …… θρησκευτική ευλάβεια .
Η ονομασία ΤΣΙΚΝΟΠΈΜΠΤΗ προέκυψε καθώς την ημέρα αυτή , ( την Πέμπτη δηλ. ) , το έθιμο ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα , το οποίο κρέας πρέπει να έχει λίπος , ώστε κατά το ψήσιμο να βγάζει ΕΝΤΟΝΗ τσίκνα . Η Τσικνοπέμπτη είναι την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου , που είναι γνωστή και ως ” κρεατινή ” . Ταυτίζεται βασικά αυτή η μέρα με την ΑΦΘΟΝΗ κατανάλωση ψητού κρέατος , και βέβαια σηματοδοτεί και το ξεκίνημα των εκδηλώσεων της Αποκριάς , οι οποίες εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κ.ΔΕΥΤΕΡΑ , με τα ΚΟΎΛΟΥΜΑ . Την Τσικνοπέμπτη την γιορτάζουμε πάντα την δεύτερη Πέμπτη των Αποκριών , 11 ημέρες δηλ. πρίν την Κ.ΔΕΥΤΕΡΑ . Αυτήν την ημέρα , τα μαχαίρια των κρεοπωλείων στην κυριολεξία ” παίρνουν φωτιά ” , με τα πα’ι’δάκια , τις μπριζόλες , τα σουβλάκια ( με λίγο επιπλέον λίπος λόγω της ημέρας ) , να έχουν την τιμητική τους . Και επειδή όσο νόστιμο και καλοψημένο και αν είναι το κρέας μόνο του ” δεν λέει ” , το τζατζίκι , η τυροσαλάτα , η σάλτσα μουστάρδας , ( απαραίτητη , γιατί σαυτήν βουτάμε το ψημένο κρέας πρίν το ” τσακίσουμε ” ) , οι καυτερές στα κάρβουνα , έρχονται να συμπληρώσουν το τραπέζι , με το τσίπουρο , την ρετσίνα , το κρασί , να ρέουν άφθονα .
Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα ξεχωριστή για μας τους Έλληνες , με την κάθε περιοχή βέβαια να έχει τις δικές της παραδόσεις . Ετσι , στην Πελοπόννησο αυτήν την ημέρα σφάζουν χοιρινά προκειμένου να φτιάξουν λουκάνικα , τσιγαρίδες , παστό , πηχτή . Στην Πάτρα , σε κάθε σημείο της αυτήν την ημέρα , ακόμη και έξω απο τα καταστήματα , ” καίει ” και μιά ψησταριά .
Στην Κομοτηνή την Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν οι νοικοκυρές μιά κότα για να την φάνε την Κυριακή της Αποκριάς . Επίσης , αυτήν την ημέρα , τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσουν δώρα φαγώσιμα , ( ισως γιατί πιστεύουν πολύ στο ότι Ο ΕΡΩΤΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ! ) , με τον άνδρα να στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του έναν κούρκο , και η γυναίκα να στέλνει στον μέλλοντα σύζυγο κότα γεμιστή , και μπακλαβά .
Στις Σέρρες , μέσα σε αλάνες , ανάβουν μεγάλες φωτιές , όπου αφού ψήσουν το κρέας , οι πιό τολμηροί πηδούν απο πάνω τους , και με τους πιό χιουμορίστες της παρέας να αναλαμβάνουν ” τα προξενιά ” , ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο .
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης δέν έχουν τέλος , με κάθε τόπο να έχει διαφορετικές συνήθειες , που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του χρόνου . Παραλλαγή του εθίμου της Τσικνοπέμπτης συναντάμε σε Ισπανία , Γερμανία , Ιταλία , Γαλλία , αλλά και σε κράτη με χριστιανικούς πληθυσμούς , όπως είναι η Πολωνία , η Ουγγαρία , κλπ .
ΤΣΙΚΝΟΠΈΜΠΤΗ λοιπόν ‘ η καταλληλότερη ίσως ημέρα για …….. κραιπάλες και κρεατοφαγικές ατασθαλίες , ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής !!!
Να είστε καλά !
ΥΓ . : Μιά τέτοια μέρα , το γλυκό που θα προτιμήσουμε είναι σίγουρα ο ΧΑΛΒΑΣ ‘ άλλωστε σε λίγο πλησιάζει και η Κ.ΔΕΥΤΕΡΑ . Μπορεί να συνδυασθεί ΤΕΛΕΙΑ με την ρετσίνα , και το κρασί που πίνουμε , και εάν προσθέσουμε στον χαλβά μας λίγη κανέλα , και μερικές σταγόνες πορτοκάλι ή λεμόνι , του δίνουμε μιά ξεχωριστή γεύση και άρωμα !