Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου
Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα (μουλιασμένα από βραδύς)
- (Φασούλε με τα τσίπας έλεγαν)
- 1φλυτ.καφέ κορκότο( προαιρετικά)
- 1.5 κιλό λάχανα μαύρα ή λαχανίδες καθαρισμένες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- Αλάτι, πιπέρι, κόκκινη πάπρικα
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο. ηή
- 200γρ.αγελαδινό βούτυρο
- Μπούκοβο (προαιρετικά)
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα η χύτρα τα κορκότα και τα φασόλια μέχρι να ψηθούν τα στραγγίζουμε
Σε μια άλλη κατσαρόλα με βρασμένο νερό βάζουμε τα μαύρα λάχανα κομμένα περίπου στους 2 πόντους ελαφρώς να ζεματιστούν τα αφήνουμε κι αυτά στην άκρη ..
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν βάζουμε τα λάχανα για δύο με τρία λεπτά και τα σοτάρουμε !!. Προσθέτουμε τα φασόλια και τα κορκότα και αφού τα σοτάρουμε όλα μαζί πλέον για λίγα λεπτά βάζουμε το αλάτι το κόκκινο πιπέρι….
Έχουμε το ζεστό νερό έτοιμο και ρίχνουμε στο φαγητό μας ίσα να σκεπαστεί .Αφηνουμε να πάρει μια καλή βράση σε χαμηλή θερμοκρασία.!!
Όταν δούμε ότι έχουν ενωθεί ολα τα υλικά μας ,, ψήθηκε και έμεινε με νερό στην μέση του φαγητού μας .. Σβήνουμε και σερβίρουμε ζεστό..
Αν θέλουμε τώρα προσθέτουμε το μπούκοβο !!!
Ένα χειμωνιάτικο φαγητό όπου στον Πόντο τα μαύρα λάχανα, η τα άσπρα,, τα κορκόρα και τα φασούλε ήταν σε αφθονία !!!!…
Και ειδικα τώρα που με τής παγωνιές η πάχνη (γραγού) να πέφτει επάνω στα λάχανα ήταν κι αλ’εμνοστα έτσι έλεγαν ποιο νόστιμα!!!!
Και ακόμα θυμαμε στο χωριό μου :
που είχαμε πολλά λάχανα αλλά έκανε μεγάλες παγωνιές για να μην χαθούν άνοιγαν έναν μεγάλο ορθογώνιο λάκκο!!
Έβγαζαν τα λάχανα με την ρίζα τους και τα τοποθετούσαν μέσα στον λάκκο με την ρίζα κάτω στο χώμα .,επάνω έβαζαν άχυρο και λίγο χώμα πάλι .Όταν ήθελαν να μαγειρέψουν άνοιγαν μια άκρη και έπερναν φρέσκα φρέσκα όπως τα προτοέβαλαν και τα σκέπαζαν πάλι. !!!!Έτσι διατηρούσαν και τα πράσα να μην χαθούν από τις πολλές παγωνιές….
Καλή Επιτυχία
Με Υείαν και Ευλοείαν..