Γράφει η Ελένη Σιδηροπούλου – Τομπουλίδου
Υλικά:
- 1 Κιλό αλεύρι
- 400 γρ. περίπου χλιαρό νερό
- Αλάτι
- Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Σε μια βαθειά λεκάνη έχουμε το αλεύρι
- Ανοίγουμε μια λακουβίτσα βάζουμε το αλάτι μας και την ζάχαρη και το χλιαρό νερό σιγά σιγά ανακατεύουμε από έξω προς τα μέσα να πάρει όλο το αλεύρι
- Ζυμώνουμε καλά…..να γίνει η ζύμη σφιχτή
- Χωρίζουμε σε μικρές μπαλίτσες σαν ένα μικρό μανταρίνι (εικόνα 1) σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Αφήνουμε να ξεκουραστούν 20 με30 λεπτά . Πέρνουμε μία μία μπάλα (νγκούντ’) και ανοίγουμε με τον πλάστη(χλαγού )ένα ψιλό φύλλο και το τοποθετούμε στο *Σατζ το ψήνουμε και από της δύο πλευρές(εικόνα 2 )το βγάζουμε ακόμα όταν ειναι μαλακό έτσι ώστε να μπορούμε να το τυλίξουμε σφιχτά ένα ρόλο μικρό
- (εικονα 3 )Τα τοποθετούμε σε ένα πανί από κατω να κρατάει την υγρασία τους ετσι ώστε όταν τελειώσουν όλες οι μπάλες να τα κόψουμε στο μέγεθο
- 1.50 εκ (Εικονα 4)
- Τα τοποθετούμε σε ένα η δύο ταψιά και τα ψήνουμε πάλι σε φούρνο με δυνατή φωτιά μέχρι να έρθουν να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα φυλάμε σε πανινη σακούλα σε στεγνό μέρος για αρκετό καιρό …
- Έτοιμα να τα μαγειρέψουμε το φαγητό ΣΙΡΌΝ
Επειδή είναι λίγο δύσκολο στον καιρό μας το Σατζ με φωτια μπορουμε να τα ψήσουμε τα φυλλα σε μια κρεπιέρα για ευκολία ηη ακόμα σε ένα ταψί ανάποδα γυρισμένο σε ενα μάτι κουζίνας σε
χαμηλή φωτιά .
Καλή επιτυχία
*Σάτζ είναι ένας θολωτός δίσκος όπου κάνανε έναν χυλό με στάχτη και νερό και το άλειφαν από την κατω πλευρά να κόψει την πολλή θερμοκρασία το τοποθετούσαν επάνω στην(εμπροστία)Ένα σιδερένιο τρίγωνο με πόδια χαμηλό οπου από κάτω έβαζαν φωτιά….Επίσεις έψηναν πολλές πίτες στο σάτζ….όπου θα αναφερθούμε και παρακάτω ….
Με αγάπη και σεβασμό :
Ελένη Σιδηροπούλου
Τομπουλίδου