Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
Ολύμπιο Βήμα - Τα Νέα της Κατερίνης και της Πιερίας - Καθημερινή Ενημέρωση
ΒΗΜΑ...τίζοντας
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Τα Νέα της Κατερίνης και της Πιερίας - Καθημερινή Ενημέρωση
No Result
View All Result
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Φεστιβάλ Ολύμπου
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Καιρός Live
  • Κλιματική Αλλαγή
  • Επικοινωνία
  • Αναγγελία γάμου με ένα κλικ
  • Live οι τιμές καυσίμων
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κατερίνης
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα – Πρώτες βοήθειες
Θετικό Φροντιστήριο
Hondos Center
  Συμβαίνει Τώρα
Σοφία Μαυρίδου: Υψηλό το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που προσφέρει στους πολίτες τo Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης   3 Δεκεμβρίου 2025
«Χειμωνιάτικες Ψηφίδες Πολιτισμού» του ΟΡ.ΦΕ.Ο. 3 Δεκεμβρίου 2025
Η Ελληνική Γλώσσα ως συντελεστής ήπιας ισχύος και μέσο επιρροής για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας 3 Δεκεμβρίου 2025
Κατερίνη: Σε πραγματικό χρόνο οι θέσεις στάθμευσης μέσω της εφαρμογής Novoville 3 Δεκεμβρίου 2025
Ο Πρέσβης της Σερβίας στη Μητρόπολη Κίτρους 3 Δεκεμβρίου 2025
Next
Prev

Ολύμπιο Βήμα » Τρόπος Ζωής » Γεύσεις » Νηστίσιμος παραδοσιακός χαλβάς της γιαγιάς με σιμιγδάλι

Νηστίσιμος παραδοσιακός χαλβάς της γιαγιάς με σιμιγδάλι

Θόδωρος ΔημητριάδηςΑπόΘόδωρος Δημητριάδης
27 Μαρτίου, 2024
Νηστίσιμος παραδοσιακός χαλβάς της γιαγιάς με σιμιγδάλι
ADVERTISEMENT

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Επισκεφθείτε το Spiroulina Shop
ADVERTISEMENT

Είμαστε στην Σαρακοστή και ο χαλβάς από ταχίνι είναι ένα παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό που από την Καθαρά Δευτέρα και μετά το βρίσκουμε εύκολα παντού, στα ζαχαροπλαστεία και τα σουπερμάρκετ.

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Υπάρχει όμως και ο άλλος χαλβάς, με σιμιγδάλι, που κι αυτός είναι νηστίσιμος και παραδοσιακός. Τον φτιάχνουμε στο σπίτι πολύ εύκολα και οικονομικά, όχι μόνο την Σαρακοστή και τις περιόδους νηστείας, αλλά όλο το χρόνο.

Είναι το ίδιο νόστιμος, συνοδεύει το πρωινό ή τον καφέ, σερβίρεται και ως επιδόρπιο, και αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορούμε να τον φυλάξουμε πολλές μέρες σε ένα δροσερό σημείο. Είναι μια γεύση που ξυπνά αναμνήσεις παιδικές, γιορτινές και χαμόγελα.

Ένα χαρακτηριστικό ελληνικό γλυκό, με ταπεινά υλικά της κουζίνας που το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας στο λεπτό για να κερνάνε, για γιορτές και γενέθλια, τότε που δεν είχαν τη σημερινή αφθονία και λεφτά για να αγοράσουν έτοιμες τούρτες από το ζαχαροπλαστείο. Μερικά κεράκια και η τούρτα από χαλβά ήταν έτοιμη…

Νηστίσιμος παραδοσιακός χαλβάς της γιαγιάς με σιμιγδάλι

Hondos-InPost

Ο παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς με κανέλα και πορτοκάλι φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα σε 30 μόλις λεπτά!

Η προέλευση της λέξης “χαλβάς” είναι αραβική και σημαίνει γλυκό. Πέρασε στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα τον 12ο αιώνα. Ωστόσο η δημοφιλία του χαλβά και η ευρεία κατανάλωσή του στην Ελλάδα ξεκίνησε τον 20ο αιώνα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων Μικρασιατών.

Τα υλικά από περιοχή σε περιοχή ήταν λίγο διαφορετικά, αλλού έβαζαν ελαιόλαδο, αλλού ηλιέλαιο, αλλού πρόσθεταν τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο ή σταφίδες και στις πόλεις λίγο βούτυρο ή κουκουνάρι ή γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένο, για να ενισχύσουν την γεύση.

Για παράδειγμα, το κουκουνάρι, και γενικά τα καρυκεύματα, το χρησιμοποιούσαν πολύ οι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, όπου τα είχαν σε αφθονία.

Συνήθως ο χαλβάς γίνεται με χοντρό σιμιγδάλι. Το ψιλό δίνει πιο «ζουμερό» χαλβά.

ΥΛΙΚΑ

400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

600 γρ. ζάχαρη

2 ξύλα κανέλας

2-3 φέτες πορτοκαλιού

130 ml ελαιόλαδο

130 ml ηλιέλαιο

2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι για το σερβίρισμα

1 λίτρο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα κάνουμε το σιρόπι. Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φέτες πορτοκαλιού να σιγοβράσουν για 5 λεπτά και αφού η ζάχαρη έχει διαλυθεί τελείως κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι.

Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να ξανθίνει ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αναλόγως πόσο καβουρδισμένο το θέλουμε, δηλαδή πιο ξανθό ή πιο σκούρο, το σοτάρουμε για 6-10 λεπτά. Προς το τέλος, ρίχνουμε την κανέλα σε σκόνη και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τα πορτοκάλια από την κατσαρόλα με το σιρόπι. Με μια κουτάλα για σούπα ρίχνουμε λίγο-λίγο, σταδιακά, το ζεστό σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού, προσέχοντας να μην καούμε γιατί πιτσιλάει.

Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ξαναβάζουμε την μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα το τελικό μείγμα, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.

Μεταφέρουμε τον χαλβά σε ατομικές φόρμες ή μια μεγάλη ή όποιο σχήμα θέλουμε να δώσουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μισή ώρα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ατομικά πιάτα.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε.



Μεθοδικό-Μεταίχμιο
Θέματα: ταχίνιχαλβάς
Θόδωρος Δημητριάδης

Θόδωρος Δημητριάδης

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα

Μείνετε ενημερωμένοι με αξιόπιστες ειδήσεις από την Κατερίνη, την Πιερία, την Ελλάδα και τον κόσμο, καθημερινά στο olympiobima.gr.

Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε μας στο Google News
Προηγούμενο Άρθρο

Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ενοποιούνται – Θα εκδίδεται κοινό πιστοποιητικό

Επόμενο Άρθρο

Πιερία: 10 στάσεις για φαγητό, κρασί, βόλτες και πολιτισμό

Σχετικά άρθρα

Τι θα φάμε σήμερα – Κρεμμυδοντολμάδες
Γεύσεις

Τι θα φάμε σήμερα – Κρεμμυδοντολμάδες

27 Νοεμβρίου 2025
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
Γεύσεις

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25 Οκτωβρίου 2025
Το σκορδόψωμο μοιάζει με πίτσα
Γεύσεις

Το σκορδόψωμο μοιάζει με πίτσα

21 Οκτωβρίου 2025
Η καλλιέργεια της πατάτας στη χώρα μας
Γεύσεις

Η καλλιέργεια της πατάτας στη χώρα μας

20 Οκτωβρίου 2025
Τώρα φτιάχνουμε σπιτικές ελιές
Γεύσεις

Τώρα φτιάχνουμε σπιτικές ελιές

19 Οκτωβρίου 2025
Το ρόδι και τα μυστικά του
Γεύσεις

Το ρόδι και τα μυστικά του

18 Οκτωβρίου 2025
ADVERTISEMENT

ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Επισκεφθείτε το Spiroulina Shop
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΙΤΩΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ


Σχάρα & Λεμόνι

Επιδοτούμενα Πρόγραμματα
Επιδοτούμενα Πρόγραμματα



Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange

Σχολή Διαιτησίας Πιερίας 2025

Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
ADVERTISEMENT

Επιλογές

Σαν Σήμερα, Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2025: Ιστορικά γεγονότα και εορτολόγιο της ημέρας

Πιερικός Αρχέλαος – Πανόραμα: Απαιτητική αναμέτρηση

ΓΑΣ Αρχέλαος Κατερίνης: Φιλοξενία της Εθνικής Παρά-Τοξοβολίας Ουκρανίας

National League 2: Οι Πάνθηρες υποδέχονται την Καρδίτσα του Μπουρούση

Τα καλά του χειμώνα

Μη χάσετε

Σοφία Μαυρίδου: Υψηλό το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που προσφέρει στους πολίτες τo Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης  

«Χειμωνιάτικες Ψηφίδες Πολιτισμού» του ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Η Ελληνική Γλώσσα ως συντελεστής ήπιας ισχύος και μέσο επιρροής για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας

Κατερίνη: Σε πραγματικό χρόνο οι θέσεις στάθμευσης μέσω της εφαρμογής Novoville

Ο Πρέσβης της Σερβίας στη Μητρόπολη Κίτρους

Αγγελίες

Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε., Βιομηχανία Ζωοτροφών Κατερίνης, αναζητά Υπάλληλο Τιμολόγησης 

Η εταιρεία «ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ», εργοστάσιο παραγωγής σαλατών, ζητάει βοηθό Παραγωγής

ΖΗΤΕΙΤΑΙ  άτομο που  να γνωρίζει  γραφιστική  για  σελιδοποίηση  εφημερίδων

Ενοικιάζεται, στην Κατερίνη, διαμέρισμα 64 τ.μ ισόγειο υπερυψωμένο

Από Γνωστή Εταιρεία Τροφίμων ζητείται οδηγός με εμπειρία στη διανομή και διεκπεραίωση παραγγελιών

Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα

Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα
Θόδωρος Δημητριάδης
Μακροχρόνιος τζόγος 
Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα
Απόστολος Παπαδημητρίου (Μακρυγιάννης)
Σύναξη χριστιανών ηγετών στη Νίκαια
Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα
Αντώνης Κάλφας
Ο ιστορικός συνοικισμός των Ευαγγελικών της Κατερίνης μέσα από...
Αρθρογράφοι στο Ολύμπιο Βήμα
Γιώργος Πιπερόπουλος
Λατέρνα, Φτώχεια, (Τσίπα) και Φιλότιμο!…

Διαβάστε ακόμη...

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου
Δελτία Τύπου

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου

3 Δεκεμβρίου 2025
Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Πιερίας
Δελτία Τύπου

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Πιερίας

3 Δεκεμβρίου 2025
Φώντας Μπαραλιάκος: Νέα ψηφιακή υποδομή με οπτικούς αισθητήρες και κάμερες στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας
Δελτία Τύπου

Φώντας Μπαραλιάκος: Νέα ψηφιακή υποδομή με οπτικούς αισθητήρες και κάμερες στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας

3 Δεκεμβρίου 2025
Πώς θα είναι ο καιρός σε Κατερίνη και Πιερία σήμερα Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025: Νεφώσεις με τοπικές βροχές
Περιβάλλον

Πώς θα είναι ο καιρός σε Κατερίνη και Πιερία σήμερα Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025: Νεφώσεις με τοπικές βροχές

3 Δεκεμβρίου 2025
Σαν Σήμερα, Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025: Ιστορικά γεγονότα και εορτολόγιο της ημέρας
Θέματα

Σαν Σήμερα, Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025: Ιστορικά γεγονότα και εορτολόγιο της ημέρας

3 Δεκεμβρίου 2025
Τι αθλητικές μεταδόσεις έχει η τηλεόραση, σήμερα Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025
Αθλητικά

Τι αθλητικές μεταδόσεις έχει η τηλεόραση, σήμερα Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2025

3 Δεκεμβρίου 2025

Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα: Καθημερινή Ενημέρωση


© 2025 Ολύμπιο Βήμα
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
E-mail: info@olympiobima.gr
Ιδιοκτήτης: Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Σύνταξης: Μαρία Κορομήλη
Διευθυντής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Διαχειριστής Ιστοσελίδας: Άγγελος Κεσανλής
Δικαιούχος του Ονόματος Τομέα - Domain Name:
Εκδοτική Ενημερωτική Ι Κορομήλης Α.Ε.

Καθημερινή ενημέρωση με τοπικές ειδήσεις, νέα και άρθρα.

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πρωτοσέλιδα της Εφημερίδας
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης
  • SiteMap

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media


  • Κατερίνη
  • Δίον – Όλυμπος
  • Όλυμπος
  • Πύδνα – Κολινδρός
  • Φεστιβάλ Ολύμπου
  • Πιερία
  • Εκδηλώσεις
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
No Result
View All Result
ΒΗΜΑ...τίζοντας
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Φεστιβάλ Ολύμπου
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Καιρός Live
  • Κλιματική Αλλαγή
  • Επικοινωνία
  • Αναγγελία γάμου με ένα κλικ
  • Live οι τιμές καυσίμων
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κατερίνης
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα – Πρώτες βοήθειες

© 2024 Ολύμπιο Βήμα Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε. Βότση 18, 601 00, Κατερίνη Τηλ. 23510 33633 Α.Φ.Μ.: 094329106 Δ.Ο.Υ. Κατερίνης E-mail: info@olympiobima.gr
No Result
View All Result
ΒΗΜΑ...τίζοντας
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Φεστιβάλ Ολύμπου
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • Καιρός Live
  • Κλιματική Αλλαγή
  • Επικοινωνία
  • Αναγγελία γάμου με ένα κλικ
  • Live οι τιμές καυσίμων
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κατερίνης
  • Χρήσιμα Τηλέφωνα – Πρώτες βοήθειες

© 2024 Ολύμπιο Βήμα Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε. Βότση 18, 601 00, Κατερίνη Τηλ. 23510 33633 Α.Φ.Μ.: 094329106 Δ.Ο.Υ. Κατερίνης E-mail: info@olympiobima.gr