Κάθε φορά που περνάω από την παραδοσιακή ταβέρνα-ψησταριά ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, στο κέντρο της πόλης, εκεί κοντά στα παλιά δικαστήρια, μού αρέσει να χαζεύω τη βιτρίνα με τα φαγητά στα αραδιασμένα ταψιά Είναι κάτι σπάνιο στις μέρες μας, πριν ακόμα μπεις μέσα στον μεγάλο χώρο με τα τραπέζια,, να απολαμβάνεις ένα πολύχρωμο θέαμα, και ταυτόχρονα να σού ανοίγει η όρεξη τόσο πολύ από τις νοστιμιές, που να μη ξέρεις ποιο απ’ όλα να διαλέξεις. Είναι αυτό που λέει και η παροιμία, “φάτε μάτια…”.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ δεν είναι ούτε εστιατόριο, ούτε ταβέρνα, ούτε ψησταριά, ούτε κοτοπουλάδικο, ούτε μαγειρείο. Είναι όλα αυτά μαζί. Βέβαια, μόλις μπεις μέσα αντικρύζεις τις σούβλες, τα κεμπάπ, τα κοκορέτσια, τα αρνιά και τα κατσίκια, τις πανσέτες, τα κοτόπουλα, μπριζόλες, παιδάκια και τα κοντοσούβλια. Εντούτοις, αυτό που κάνει πιο πολύ εντύπωση είναι τα μαγειρευτά (παστίτσιο, μουσακάς, παπουτσάκια, γίγαντες φούρνου, γεμιστά, ιμάμ μπαιλντί, κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο κλπ.).
Και οι σπεσιαλιτέ τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές.. Για παράδειγμα, κόκορας κρασάτος, ρολό χοιρινό γεμιστό, σουτζουκάκια Σμυρνέικα, σαρμαδάκια, τζιγεροσαρμάδες, αρνάκι φρικασέ, γιουβέτσι θαλασσινών, μυδοπίλαφο, κοψίδια, σουπιά στιφάδο, γαριδομακαρονάδα, κότσι χοιρινό, λαγός στιφάδο, μοσχαράκι κρασάτο κ.ά.
Να μη ξεχνάμε ότι ξεκίνησε να λειτουργεί το 1950, πριν από 73 χρόνια, ως μαγειρείο με χορταστικές μεγάλες μερίδες. Αυτήν την παράδοση την διατηρεί μέχρι σήμερα. Αυτό που άλλαξε είναι η ανακαίνιση του χώρου, που είναι σύγχρονος, μεγάλος, φωτεινός και άνετος – όπως και η ευγένεια, η προθυμία και το χαμόγελο των ανθρώπων που θα σού σερβίρουν.
Λένε ότι από την τουαλέτα ενός σπιτιού μπορείς να καταλάβεις την αξιοσύνη και την καθαριότητα της νοικοκυράς. Οι τουαλέτες του ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ λάμπουν από καθαριότητα, φως και ευρυχωρία. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί η μεγάλη και άνετη αίθουσα εξυπηρετεί συχνά δεξιώσεις με πολύ κόσμο.
Αυτό το παραδοσιακό εστιατόριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, Ζαλόγγου 36, τηλ. 2351024177.
Από μια άποψη μπορεί κανείς να το κατατάξει στον ιατρικό κλάδο, γιατί με τα νόστιμα και χορταστικά του εδέσματα είναι πραγματικά ένας «γιατρός της πείνας»!