Η πορτοκαλόπιτα όμως είναι ένα από τα πιο γευστικά γλυκά ταψιού και γίνεται και χωρίς φύλλο. Μοιάζει με αφράτο κέικ, που μπορούμε να απολαύσουμε είτε ως επιδόρπιο, είτε με τον καφέ μας.
Γράφει ο Θ. Δημητριάδης
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
1 βανίλια σε σκόνη
3 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
240 ml φλυτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ. μέλι
1 φέτα πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και την φέτα πορτοκαλιού και τΑ αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Ξεφλουδίζουμε τα δύο και τρίβουμε το τρίτο στον τρίφτη (κρατάμε το ξύσμα για αργότερα).
Τα κόβουμε σε κομμάτια αφαιρώντας τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Σε ένα μίξερ ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη με τα αυγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε στο μείγμα τα πολτοποιημένα πορτοκάλια.
Τοποθετούμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.
Κόβουμε την πορτοκαλόπιτά σε κομμάτια και ραντίζουμε όσο είναι ζεστή με το σιρόπι.