Με την μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα πρέπει να συνηθίσουμε σε πιο φτηνά φαγητά. Να μειώσουμε τα κρεατικά και να αυξήσουμε τα όσπρια και τα λαδερά λαχανικά.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Ίσως θα πρέπει να μαγειρεύουμε μια φορά για 3 μέρες το ίδιο φαγητό, όπως έκαναν παλιά οι γονείς και οι γιαγιάδες μας, και όχι κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό. Και να δουλεύουμε περισσότερο το κουτάλι παρά το πιρούνι, δηλαδή σούπες, φασουλάδα, φακές, ρεβίθια κλπ.
Πάντως, επειδή είμαστε ακόμα στο Μικρό Καλοκαιράκι, να ένα καλοκαιρινό φαγητό με ψάρια. Ο γαύρος, η σαρδέλα και ο κολιός είναι ψάρια κοπαδιάρικα και ψαρεύονται με δίχτυα. Είναι “λαϊκά” και φτηνά ψάρια, όμως ταυτόχρονα και από τα πιο θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες, ιδιαίτερα σε Ω3.
Υλικά
1 – 1 ½ κιλό γαύρο
ελαιόλαδο
αλεύρι
αλάτι
2 λεμόνια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το γαύρο από λέπια (συνήθως είναι ελάχιστα).
Κόβουμε το κεφάλι και αφαιρούμε τα εντόσθια.
Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και αλατίζουμε ελαφρά.
Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει.
Αλευρώνουμε το γαύρο και τον τινάζουμε λίγο να φύγει το πολύ αλεύρι.
Τηγανίζουμε 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά γύρω-γύρω.
Συνοδεύεται με μισό λεμόνι, ντοματοσαλάτα, τυρί φέτα κατά προτίμηση καλαθάκι Λήμνου, και λευκό κρασάκι, επίσης κατά προτίμηση Λήμνου.