Καλαμάρια με πατάτες στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
1 κιλό καλαμάρια, 2 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες, 1 ώριμη ντομάτα στο ρεντέ, 5 μέτριες πατάτες, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Προαιρετικά σκόρδο.
Κατεψυγμένα καλαμάρια βρίσκουμε όλο το χρόνο στα σουπερμάρκετ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα καλαμάρια σε σόδα μαγειρική να μαλακώσουν, περίπου 20 με 30 λεπτά. Αν είναι κατεψυγμένα, δεν χρειάζεται.
Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί και προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και ένα φλιτζάνι νερό.
Ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να ροδίσει καλά το φαγητό, να τραβήξει τα υγρά του και να αποκτήσει μια ωραία, πηχτή σαλτσούλα.
Συνοδεύεται με φέτα καλαθάκι και λευκό ξερό κρασάκι Λήμνου.
Η ίδια συνταγή εφαρμόζεται και για σουπιές.
Στις ταβέρνες τα καλαμάρια πιο πολύ τα φτιάχνουν συνήθως τηγανητά.
Μια σπεσιαλιτέ είναι και τα γεμιστά με ρύζι, μυρωδικά και διάφορα τυριά.