Η μελιτζάνα είναι ένα πολύ βολικό λαχανικό γιατί γίνεται τα πάντα: μελιτζανοσαλάτα, τηγανητή και γεμιστή (όπως τα κολοκυθάκια), τουρσί, ιμάμ μπαϊλντί, μελιτζανοκεφτέδες, παπουτσάκια, στο τουρλού (μπριάμ), ακόμα και γλυκό κουταλιού.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Όταν την αλέθουμε σαν κιμά για να την κάνουμε πίτα, η γεύση της μοιάζει πολύ την κιμαδόπιτα. Η υφή της είναι τέτοια, που έχεις την αίσθηση ότι τρως πίτα με κιμά. Επιπλέον, τις μελιτζάνες τις βρίσκουμε σχεδόν όλο το χρόνο, αφού είναι το λαχανικό στον κήπο ή το θερμοκήπιο που κρατάει μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο.
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (περίπου 8-9 φύλλα, συνολικά 700 γρ.)
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 4 κρεμμύδια ξερά
- 500 ml γάλα φρέσκο
- 300 γρ. φέτα καλαθάκι Λήμνου, τριμμένη
- 250 γρ. σκληρό τυρί (μελίχλωρο Λήμνου, ή άλλο), τριμμένο
- 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- 100 γρ. ελαιόλαδο + για το άλειμμα των φύλλων
- αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με έτοιμο φύλλο – αν ξέρουμε να ανοίγουμε, ακόμα καλύτερα.
Βάζουμε τις μελιτζάνες στον πολυκόφτη και τις χτυπάμε να γίνουν ψιλές σαν κιμάς. Μεταφέρουμε σε τρυπητό και αλατίζουμε ελαφρά.
Τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για 15 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε και τα κρεμμύδια στον πολυκόφτη.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι, το γάλα, τα τυριά, τα αυγά και αλατοπίπερο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Παίρνουμε ένα χωριάτικο φύλλο, το λαδώνουμε και το γεμίζουμε κατά μήκος με μια στενή λωρίδα γέμισης. Το τυλίγουμε και το τοποθετούμε περιφερειακά σε στρόγγυλο λαδωμένο ταψί διαμέτρου περίπου 25-30 εκ.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και την επόμενη γέμιση, δημιουργώντας έναν σαλίγκαρο.
Λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Εάν θέλουμε η πίτα να μην είναι στρόγγυλη, αλλά πλακέ, βάζουμε τρία φύλλα κάτω, τη μισή γέμιση, ένα φύλλο, την άλλη μισή γέμιση και τρία ακόμα φύλλα από πάνω, λαδώνοντας όλα τα φύλλα.
Συνοδεύεται με αριγιάνι ή ολόπαχο πρόβειο γιαούρτι Λήμνου.