Τα τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια είναι πολύ νόστιμα και δημοφιλή και αποτελούν έναν από τον αγαπημένο μας μεζέ στις ταβέρνες.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τα φτιάχνουμε πολύ εύκολα και στο σπίτι. Το μυστικό είναι να τα βρέχουμε ελαφρά αφού τα πασπαλίσουμε με αλεύρι πριν τα ρίξουμε στο τηγάνι.
Πριν να τα τηγανίσουμε, για να διατηρηθούν τραγανά κατόπιν, μπορούμε να τα βουτήξουμε σε κουρκούτι. 10 λεπτά πριν το τηγάνισμα παίρνουμε 2 μεγάλα μπολ. Στο πρώτο βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ρίχνουμε σταδιακά λίγη (πάνω από μισό κουτάκι) μπίρα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ελαφρά πηχτός χυλός. Στο δεύτερο μπολ βάζουμε απλά το αλεύρι και λίγο αλάτι.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- αλεύρι
- λάδι για τηγάνισμα
- αλάτι
Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια από τις άκρες τους και ξύνετε το εξωτερικό τους περίβλημα.
Τα κόβετε σε ροδέλες ή μακρόστενα.
Τα βάζετε σε ένα μπολ με αλεύρι και λίγο αλάτι και τα ανακατεύετε.
Βάζετε στο τηγάνι το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά
Τοποθετείτε τα κολοκυθάκια το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλύψετε όλο το τηγάνι και τα τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Συνοδεύονται με τζατζίκι, σκορδαλιά και λευκό κρασάκι Λήμνου.
Και για επιδόρπιο, χαλβάς βανίλιας με μπόλικη κανέλα.