Με τον Δημήτρη Πλιάφα
Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα για ΠΟΥΡΈ ΠΑΤΑΤΑΣ , και για ΠΟΥΡΕ ΛΑΧΑΝΙΚΏΝ , είπαμε οτι αξίζει τον κόπο να πειραματιστεί κανείς με διάφορα υλικά , με διάφορα μυρωδικά , να φτιάξει δικούς του συνδυασμούς , ωστε να πετύχει τον τέλειο πουρέ λαχανικών ή πατάτας , που θα κάνει ΞΕΧΩΡΙΣΤΌ ακόμη και το καθημερινό τραπέζι .
Αφού βράσουμε , ή ψήσουμε τα λαχανικά μας , ( ανάλογα τί πουρέ θέλουμε να κάνουμε ) , για να πετύχουμε γεύση και νοστιμιά , χρησιμοποιούμε διάφορα μπαχαρικά , διάφορα μυρωδικά , όπως και κάποια αρτύματα . Π.χ. το ΚΎΜΙΝΟ θα δώσει έναν τόνο εξωτικό στον πουρέ καρότου , το ΣΑΦΡΑΝ θα σπάσει την μυρωδιά του μπρόκολου , το ΜΟΣΧΟΚΆΡΥΔΟ θεωρείται ” must ” μπαχαρικό , και μπορεί να ταιριάξει με όλα τα είδη πουρέ , η ΚΑΝΈΛΑ ( ” γλυκιά και πικρή όπως όλες οι γυναίκες ! ” , την χαρακτήριζε ένας απο τους πρωταγωνιστές στην ταινία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΊΝΑ ) , θα δώσει άρωμα Ανατολής στον πουρέ απο κολοκύθα , το ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ ταιριάζει τέλεια στον πουρέ μελιτζάνας , η ΚΑΠΝΙΣΤΉ ΠΆΠΡΙΚΑ ” πηγαίνει πολύ ” με τον πουρέ απο κολοκύθι . Και βέβαια , σε όλους τους πουρέδες , μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο φρέσκο μυρωδικό , όπως κόλιανδρο , μα’ι’ντανό , σχοινόπρασο , εστραγκόν , κρεμμυδάκι , κλπ , ανάλογα και με το τί μας αρέσει .
Εάν θέλουμε να δώσουμε μία κάπως πικάντικη γεύση στον πουρέ μας , τότε μπορούμε να προσθέσουμε λίγη μουστάρδα . Ταιριάζει πολύ με γλυκοπατάτες , κουνουπίδι , καρότα , καλαμπόκι .
ΒΟΎΤΥΡΟ , ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ , ΓΆΛΑ , ΖΩΜΌΣ , ΚΡΈΜΑ ΓΆΛΑΚΤΟΣ , είναι κάποια απο τα υλικά που μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε είτε σε συνδυασμό , είτε μόνα τους , ανάλογα φυσικά με το τί λαχανικό θα χρησιμοποιήσουμε για τον πουρέ , και με το τί πάει στην γεύση μας . Απο τα συγκεκριμένα υλικά , ο ΖΩΜΌΣ δίνει πάντα μιά ιδιαίτερη γεύση στον πουρέ , η ΚΡΕΜΑ ΓΆΛΑΚΤΟΣ και το ΓΑΛΑ δίνουν απαλή και κρεμώδη υφή , το ΒΟΎΤΥΡΟ ( θεωρείται η ΤΈΛΕΙΑ επιλογή ) ταιριάζει με όλα τα λαχανικά και κάνει τον πουρέ πλούσιο στην γλώσσα , το ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ δίνει ακριβώς το λιπαρό που χρειάζεται ο πουρές και τον κάνει πιό ελαφρύ . Επίσης , μία πρόταση είναι να βράσουμε τα λαχανικά σε κάποιο ζωμό , και στην διάρκεια της πολτοποίησης να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος , ή γάλα .
Εάν ο πουρές μας είναι ΚΡΎΟΣ και θέλουμε να τον ζεστάνουμε , ΔΕΝ τον βάζουμε ποτέ στα μικροκύματα . Ετσι , εάν μέν είναι ΣΦΙΧΤΌΣ , τον βγάζουμε απο το ψυγείο μισή ώρα πρίν τον καταναλώσουμε , προσθέτουμε στην συνέχεια ζωμό , ή λίγο καυτό γάλα , και ανακατεύουμε πολύ καλά . Εάν δε είναι κάπως ΑΡΑΙΌΣ , αφού τον τοποθετήσουμε σε ένα μπολ τον ζεσταίνουμε με την μέθοδο μπεν μαρί , βάζοντας μιά κατσαρόλα με νερό να βράζει , και τοποθετώντας ένα μπολ με τον πουρέ επάνω στα χείλη της κατσαρόλας , ανακατεύοντας με σύρμα .
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε όπως και στις πατάτες για να φτιάξουμε πουρέ , είναι ένα πρες πουρέ , ή ένας μύλος λαχανικών . Εάν δεν έχουμε κάποιο απο αυτά , χρησιμοποιούμε πιρούνι πιέζοντας τα λαχανικά μέσα στην ίδια κατσαρόλα που τα βράσαμε . Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ ή μίξερ , γιατί ο πουρές μας θα γίνει μιά νερουλή , …..αδιάφορη μάζα .
Και βέβαια , ας μην ξεχνάμε οτι ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΥΡΈΔΕΣ μπορουν να γίνουν υπέροχη συνοδεία για κοτόπουλο , μοσχαράκι , χοιρινό , κυνήγι , και βάση για τέλειες κροκέτες .
Γιαυτό , εάν σας έχει περισσέψει χοιρινό , κιμάς , μαγειρεμένο κοτόπουλο , ή μοσχαράκι κοκκινιστό , βάλτε το ( ενν. μόνο το ψαχνό ) σε ένα σκεύος πυρίμαχο , και καλύψτε το με πουρέ λαχανικών . Ψήστε το για 15 λεπτά , και ένα καινούριο — ολόφρεσκο φαγητό , είναι έτοιμο .
Τέλος , σε σακούλα ζαχαροπλαστικής , βάλτε τον σφιχτό πουρέ ,και σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί δημιουργήστε ροζέτες . Κατόπιν ψήστε στο γκρίλ για 5 λεπτά .
pdselect@gmail.com
www.pliafas.gr