Η παραδοσιακή φασολάδα αλλιώς! Τα μαυρομάτικα τα έχουμε συνηθίσει σαλάτα. Κι όμως γίνονται νοστιμότατη φασολάδα!
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
2 φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
Χυμό από ½ λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό να βράσουν 5 λεπτά. Προσθέτουμε το πράσο, το καρότο και τη δάφνη.
Συνεχίζουν να βράζουν άλλα 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και το κύμινο. Συνεχίζουν να βράζουν ακόμα 15 λεπτά.
Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και το πιπέρι, και αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά ακόμα.
Για πιο «γεμάτη» γεύση όταν σερβίρουμε από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
Συνοδεύεται με τουρσί, ή ξιδάτες ελιές, ή αντσούγια ή λακέρδα, κατά προτίμηση ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ ή ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ Λήμνου.
Σηκώνει και ένα μικρό ποτηράκι μπρούσικο κρασάκι.
Για επιδόρπιο τραγανό μαστιχάτο χαλβά Λήμνου