Συγκρίνεται με την Γαλλική μπουγιαμπέσα, την ιταλική κατσιούκο (Cacciucco), την ισπανική ζαρζουέλα και την πορτογαλική καλδεϊράδα. Φτιάχνεται συνήθως με ποικιλία ψαριών, όπως σφυρίδα, ροφό, πετρόψαρα, λαπίνες, σκορπίνα, χριστόψαρο κ.ά.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Εντούτοις, δεν είναι εύκολο να βρούμε αυτά τα ψάρια και επιπλέον η διαδικασία παρασκευής τέτοιας ψαρόσουπας απαιτεί κόπο και μεγάλη προσοχή (στο καθάρισμα από τα λέπια, τα εντόσθια, τα κόκαλα κ.ά.). Γι’ αυτό το λόγο εμείς θα κάνουμε μια εύκολη ψαρόσουπα με φιλέτο κατεψυγμένο μπακαλιάρο, που το βρίσκουμε σε όλα τα σουπερμάρκετ και μπορούμε να το έχουμε ανά πάσα στιγμή στην κατάψυξη του ψυγείου μας.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φρέσκο ή 500γρ. κατεψυγμένο μπακαλιάρο σε φιλέτο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
2 καρότα μικρά σε ροδέλες
4 κλωνάρια σέλινο
3 πατάτες κομμένες σε κύβους
χυμό από 1 λεμόνι
4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, τις πατάτες, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Σκεπάζουμε με νερό και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το καρότο και η πατάτα. Προσθέτουμε το ψάρι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Αφαιρούμε το πολύ κρεμμύδι και το σέλινο. Βάζουμε στο μούλτι δύο-τρία κομμάτια πατάτα μαζί με 2 κουτάλες ζωμό και το χυμό λεμονιού και αλέθουμε καλά.
Ρίχνουμε το μίγμα στη σούπα και το αφήνουμε να πάρει μία-δύο βράσεις, μέχρι να χυλώσει η σούπα. Σερβίρουμε πασπαλισμένη με τον μαϊντανό και ελαφρά πιπέρι.
Πολλοί προσθέτουν και αυγολέμονο.
Για επιδόρπιο τραγανός χαλβάς βανίλιας Λήμνου