Άρχισαν οι ψυχρούλες το πρωί και στη βόρεια Ελλάδα ανάβουν οι σόμπες και τα καλοριφέρ. Το δελτίο καιρού μας θυμίζει ότι στα ορεινά ρίχνει από κανένα χιόνι. Επομένως, μια ζεστή, νόστιμη και θρεπτική σούπα είναι ό,τι πρέπει.
Η κανονική ψαρόσουπα είναι η κακαβιά, η σούπα των ψαράδων, και γίνεται από διάφορα “σουπόψαρα” (πετρόψαρα, σκορπιό, δράκαινα, χειλού, χάνο, πέρκα, χριστόψαρο, μπακαλιάρο κ.ά.) μαζί με σέλινο, πατάτες και κρεμμύδι. Έχει όμως αρκετή δουλειά, ενώ η σούπα με σολομό έχει τρία πλεονεκτήματα:
- 1) Φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα,
- 2) δεν έχει λέπια και πολλά κόκαλα να καθαρίσουμε,
- 3) δεν έχει λαχανικά, ούτε λάδι, γιατί ο σολομός από μόνος του είναι παχύ ψάρι.
Δεν είναι ακριβό ψάρι ο σολομός, αν σκεφτεί κανείς ότι στοιχίζει γύρω στα 15-20 ευρώ το κιλό, είναι φιλέτο ψαχνό και δεν έχουμε να πετάξουμε κεφάλια και εντόσθια όπως με τα άλλα ψάρια. Αν έχετε υπομονή στο ξεψάχνισμα, μπορείτε αντί για φέτες να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κεφάλι του σολομού, που πουλιέται μαζί με λίγο κρέας γύρω από το λαιμό και είναι πολύ φτηνό.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Η ψαρόσουπα με σολωμό γίνεται πανεύκολα, γιατί δε χρειάζεται να καθαρίσουμε λέπια και εντόσθια, αφού ο σολωμός πουλιέται σε φέτες φιλέτο. Επίσης, τα αγκάθια που έχει είναι ελάχιστα και μπορούμε να τα αφαιρέσουμε πανεύκολα. Διατίθεται σε δύο μορφές, φιλέτο χωρίς καθόλου κόκαλο και φέτες με ελάχιστο κόκαλο. Πουλιέται σε όλα τα σουπερμάρκετ, οπότε θα τον βρούμε πανεύκολα και όχι μόνο σε ιχθυοπωλείο.
Σαν ψάρι είναι αρκετά λιπαρό, οπότε δεν χρειάζεται να βάλουμε καθόλου ελαιόλαδο. Μαζί με τη σαρδέλα και τον κολιό είναι από τα πιο λιπαρά ψάρια και εκτός από την πλούσια και χορταστική γεύση, μας δίνει τις πολύτιμες βιταμίνες Ω3, που είναι πολύ ωφέλιμες για την καρδιά και το αγγειακό σύστημα. Τέλος, ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του σολωμού είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλές ώρες για τη σούπα που θα κάνουμε (για ξελέπιασμα, καθάρισμα εντόσθιων, προσθήκη λαχανικών κλπ.), αλλά βράζει πολύ εύκολα μόνο σε 5 λεπτά.
Η συνταγή μας θα βγάλει αρκετές μερίδες, αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Τρώμε σήμερα όσο θέλουμε και την υπόλοιπη σούπα που περίσσεψε τη βάζουμε σε τάπερ σε μερίδες και στην κατάψυξη. Οπότε μετά από μερικές μέρες, που θα ξαναπεινάσουμε, απλά ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων και σε 5 λεπτά έχουμε έτοιμο το γεύμα μας.
Εκτός από το αυγολέμονο, εάν θέλουμε να κάνουμε ακόμα πιο πλούσια τη σούπα μας, μπορούμε να την συνοδεύουμε με φέτα – όπως και στις περισσότερες σούπες. Ιδανική φέτα είναι το καλαθάκι Λήμνου, που εκτός από την παραδοσιακή πρόβεια γεύση, έχει και ένα ελαφρύ νησιώτικο άρωμα. Οι λημνιοί κεχαγιάδες λένε ότι αυτή η ιδιαίτερη γεύση προέρχεται από το θυμάρι και τα αγριοβότανα της Λήμνου, που βόσκουν εκεί τα πρόβατα, και αφθονούν στα λιβάδια και τους λόφους του νησιού.
Η απόλαυση ολοκληρώνεται με ένα πολύ νόστιμο παραδοσιακό επιδόρπιο της Λήμνου: Χαλβά με αμύγδαλα με μπόλικη κανέλα. Είναι τραγανός, μαστιχάτος και λιώνει απολαυστικά στο στόμα!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σολομό φρέσκο σε χοντρές φέτες
1 φακελάκι σκόνη πουρέ πατάτας
2 αυγά
1 λεμόνι Αλάτι Φέτα καλαθάκι Λήμνου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τον σολομό στην κατσαρόλα, σε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας όπου έχουμε ρίξει 1 κουταλιά σούπας αλάτι. Περίπου 5 λεπτά. Δεν χρειάζεται περισσότερο, ψήνεται πολύ γρήγορα.
Ρίχνουμε το ζουμί περασμένο από σουρωτήρι σε άλλη κατσαρόλα, εκεί όπου θα κάνουμε την ψαρόσουπα.
Αφήνουμε τον σολομό να μισοκρυώσει και στη συνέχεια τον ξεψαχνίζουμε. Το ξεψάχνισμα γίνεται πολύ εύκολα γιατί δεν έχει πολλά κόκαλα, σχεδόν καθόλου.
Ρίχνουμε το ξεψαχνισμένο κρέας στην κατσαρόλα με το ζουμί.
Από πάνω ανακατεύοντας ρίχνουμε τη σκόνη τον πουρέ πατάτας – όπως όταν φτιάχνουμε πουρέ πατάτας.
Προσοχή στο ξεψάχνισμα, να μη μας ξεφύγει κάποιο μικρό κοκαλάκι.
Όπως με όλα τα ψάρια, το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, αλλά ένα μικρό κοκαλάκι αν δεν το προσέξουμε και καρφωθεί στο λαιμό μπορεί να μας στείλει στο νοσοκομείο.
Τέλος, χτυπάμε σε ένα βαθύ πιάτο ή σε μπολ τα 2 αυγά κι από πάνω ρίχνουμε σ’ αυτά λίγο λίγο το χυμό από το στυμμένο λεμόνι (για να κάνουμε αυγολέμονο).
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.
Συνοδεύεται με φέτα καλαθάκι Λήμνου.