Με τον Δημήτρη Πλιάφα
Μετά την αναφορά την προηγούμενη εβδομάδα γενικά στα ΜΗΛΑ , και στην χρήση τους στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική , σειρά έχει να δούμε τα ΜΗΛΑ σαν ποτό .
ΜΗΛΊΤΗΣ ΟΙΝΟΣ λοιπόν στην Ελλάδα , ή Apfelwein (απφελβάιν ) όπως είναι η ευρύτερη ονομασία του σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες , ή Cidre (σιντρ ) στην Γαλλία , ή Cider (σάιντερ) στην Βρετανία . Πρόκειται για ένα ποτό ( παραγνωρισμένο και ίσως άγνωστο στην χώρα μας ) , με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 2% – 8% .
Οπτικά παραπέμπει σε ξανθιά μπύρα !
Παρασκευάζεται απο χυμό μήλου , σε ποσοστό περίπου 35% , και όσο πιό σκούρο είναι το χρώμα του , όσo πιό έντονη είναι η γεύση του , τόσο πιό εκλεκτή είναι η ποιότητά του . Η γεύση του ποικίλει απο ξηρή μέχρι γλυκιά .
Eκτός απο τον ΜΗΛΙΤΗ ΟΙΝΟ , έχουμε και τον ΑΦΡΩΔΗ ΜΗΛΙΤΗ . Οι περιοχές της Βρετάνης και της Νορμανδίας είναι απο τις πλέον φημισμένες για τα μήλα τους . Στις ταβέρνες λοιπόν στις περιοχές αυτές , σερβίρουν χύμα μηλίτη σε μεγάλες κούπες πήλινες . Επίσης στην Νορμανδία , εκτός απο τον μηλίτη οίνο , φτιάχνουν το ΚΑΛΒΑΝΤΌΣ . Πρόκειται για ένα εξαιρετικό απόσταγμα απο μήλο , ( το καλύτερο γαλλικό μπράντι μετά το κονιάκ και το αρμανιάκ ! ) , το οποίο πήρε το όνομά του απο την πόλη που παράγεται .
Το καλβαντός που χρησιμοποιείται σε φαγητά και γλυκά φλαμπέ * , ( όπως και στον καφέ — καλβά των νορμανδικών καφενείων ) , θεωρείται χωνευτικό γιαυτό και το σερβίρουν σε σφηνάκια ανάμεσα στα πιάτα ενός πλούσιου γεύματος .
Απο την Νορμανδία έχει την καταγωγή του και το απεριτίφ ΚΙΡ ΝΟΡΜΑΝΤ , ( μια παραλλαγή δηλ . του κλασικού κιρ ) , που το φτιάχνουν ρίχνοντας σε ένα ποτήρι σαμπάνιας 2cl καλβαντός , 8cl αφρώδη μηλίτη , και 2cl κρέμ ντε κασίς .
Για όσους βέβαια προτιμούν ( λόγω καί του χειμώνα ) ένα πλούσιο θερμαντικό ποτό χωρίς αλκοόλ , μπορούν να ζεστάνουν στην φωτιά , ( να πάρει μία βράση δηλ. ) , χυμό μήλου μαζί με φλούδες πορτοκαλιού , κανέλα ξύλο , λίγα γαρίφαλα , και μια πρέζα μοσχοκάρυδο . Σε όσους αρέσουν πάλι οι δυνατές και έντονες γεύσεις , μπορούν να προσθέσουν διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας του .
pdselect@gmail.com
www.pliafas.gr
ΥΓ : ΦΛΑΜΠΈ ( γαλ . flampe’ = πυρπολημένο ) .
Πρόκειται για ειδική τεχνική σερβιρίσματος . Το πιάτο με το φαγητό , το γλυκό , ή το κύπελλο με το ποτό , πυρπολείται κατά την διάρκεια του σερβιρίσματος , και πρίν την κατανάλωση . Για να φλογιστεί το έδεσμα , καταβρέχεται με κάποιο οινοπνευματώδες ποτό , ( ρούμι , κονιάκ , βότκα , κλπ ) , και στην συνέχεια ο σερβιτόρος ανάβει φωτιά . Η θερμοκρασία που παράγεται απο την καύση του οινοπνεύματος , απελευθερώνει τις γευστικές ουσίες του οινοπνεύματος και το κάνει πιό απολαυστικό !!!